Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

20 Οκτ. 2018 (Σαβ.) – ΠΥΛΟΣ, Παλαιό Λιμάνι – Ναυμαχία Ναυαρίνου | Battle-Of-Navarino |Αναπαράσταση| Ναυαρίνεια 2018

navmahia-navarino.jpg

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος για δεύτερη συνεχή χρονιά, στις 20 Οκτωβρίου 2018 αναβιώνει ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδος.

Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου ζωντανεύει 191 χρόνια μετά, μέσα από την υπερθεαματική αναπαράσταση που διοργανώνει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, στο ίδιο μέρος που συνέβη τότε, με τη συμμετοχή παραδοσιακών ιστιοφόρων από όλη την Ευρώπη, συνθέτοντας ένα σκηνικό με ζωντανή ιστορική αφήγηση, έως και την εντυπωσιακή καταστροφή του ομοιώματος της τουρκοαιγυπτιακής ναυαρχίδας.

Ο τετραήμερος εορτασμός ξεκινάει στις 18 Οκτωβρίου με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της Ναυμαχίας στο παλαιό λιμάνι της Πύλου, το απόγευμα του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου και ώρα 19:30.

Σε μια γιορτή με διαχρονικό χαρακτήρα, παρουσιάζεται η διαδρομή προς τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, αναβιώνονται οι ιστορικές αποφάσεις των Ναυάρχων, οι διπλωματικές προσπάθειες και οι μεγάλες πολεμικές στιγμές της Ναυμαχίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 στις 18:30 με τα εγκαίνια της έκθεσης ομοιωμάτων πλοίων της Ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής, στην οικία Τσικλητήρα στην Πύλο.

Στη συνέχεια στις 19:30, η Συγγραφέας Ξένη Μπαλωτή θα μιλήσει για τον Στρατηγό Μαιζών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος.

Στις 20:30 τη σκυτάλη παίρνουν τα μέλη του συγκροτήματος mottet με την Klaudia Delmer, η οποία θα ερμηνεύσει σε Ελληνικά, Ρώσικα, Αγγλικά και Γαλλικά, έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια στην πλατεία Νέστορος.
delmer-pylos

Την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 11:00 παραδοσιακά και σύγχρονα σκάφη του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών θα παρελάσουν στον όρμο του Ναυαρίνου, δίνοντας έτσι το έναυσμα για τις εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της επετείου που θα ξεκινήσουν στις 12:10, με τιμητική εκδήλωση υπέρ των Θανόντων από Θέρμες κατά την περίοδο 1828-1832.
Στις 14:00 θα γίνουν οι επάρσεις των σημαιών Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας.
Στις 15:00 θα αποδοθούν τιμές στα μνημεία των πεσόντων, από τους επισήμους. Στο πλαίσιο αυτού του γιορτινού κλίματος, οι Σύλλογοι Κυριών Πύλου και Πολιτιστικός Σύλλογος Πύλου θα παρουσιάσουν το απόγευμα της Παρασκευής στις 18:30 εθνικούς παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία της Πύλου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται ανήμερα της επετείου Σάββατο 20 Οκτωβρίου ,με την αρχιερατική λειτουργία στο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου.
Ακολουθεί η καθιερωμένη πομπή συνοδεία αγημάτων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Ρωσικού, του Γαλλικού και του Βρετανικού από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου στο ιστορικό μνημείο των Τριών Ναυάρχων, όπου ξεκινάει και η παρέλαση.

Στις 12:15 ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος σε επίσημη τελετή θα αποδώσει τιμές με το χρυσό μετάλλιο του Δήμου στη Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια θα υπογραφεί το Πρωτόκολλο αδελφοποίησης με τον Δήμο Ύδρας. Η κορύφωση των εκδηλώσεων έρχεται το απόγευμα στις 19:30, στο παλαιό λιμάνι της Πύλου με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας. Τον τετραήμερο εορτασμό κλείνει με τη συναυλία της η χορωδία Ars Ensemble στον αύλειο χώρο της οικίας Τσικλητήρα το απόγευμα της Κυριακής στις 21 Οκτωβρίου και ώρα 19:30.

Οι εθιμοτυπικές εκδηλώσεις των Ναυαρινείων διοργανώνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Πύλου-Νέστορος και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τον εθιμοτυπικό επετειακό εορτασμό διοργανώνονται από τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, με συνδιοργανωτές τον Ναυτικό Όμιλο Πύλου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλου και τον Σύλλογο Κυριών Πύλου.

Πληροφορίες

This entry was posted on 19 Οκτωβρίου 2018 by in 18/10/2018,19/10/2018,20/10/2018,21/10/2018,Μεσσηνία,Τοπική Γιορτή and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μαζί με 5.400 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: