Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

17 Οκτ. 2018 (Τετ.) – ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Εργατικό Κέντρο , Aμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος – «Μάθε παιδί μου Γράμματα»| «Εν δυνάμει» | Προβολή – Αφιέρωμα στον Θόδωρο Μαραγκό

Maragkos-Tribute-Kalamata.jpg

Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ σε συνεργασία με τη Filmhouse / Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας διοργανώνουν την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο Θοδ. Αγγελόπουλος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Θόδωρο Μαραγκό παρουσία του σκηνοθέτη. Εκεί θα γίνει προβολή δύο ταινιών του Θόδωρου Μαραγκού, το «Μάθε παιδί μου Γράμματα» και η τελευταία ταινία του «Εν δυνάμει» και θα παρεμβληθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

19:00 Μάθε Παιδί Μου Γράμματα (1981)
Πρωταγωνιστές: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Άννα Μαντζουράνη, Νίκος Καλογερόπουλος, Κώστας Τσάκωνας
21:00 Εν Δυνάμει (2018)
Πρωταγωνιστές: Πέτρος Ξεκούκης, Κωσταντίνα Δουβή, Γιώργος Ματαράγκας, Θόδωρος Κολοβός

Λίγα Λόγια για τις ταινίες:

Μάθε Παιδί Μου Γράμματα (1981)
Μοναδική στο είδος της κοινωνική κωμωδία που απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981, Α´ γυναικείου ρόλου στην Άννα Μαντζουράνη, Α´ ανδρικού ρόλου στο Βασίλη Διαμαντόπουλο, σκηνογραφίας και ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Νίκο Καλογερόπουλο και γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η ταινία ασκεί έντονη κριτική στην μεταπολιτευτική ελληνική κοινωνία, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα τονίζει την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό.
Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας (η ταινία έχει γυριστεί στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και άλλα χωριά της περιοχής) λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρήστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής (Β. Διαμαντόπουλος), συντηρητικός διευθυντής του Γυμνάσιου, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα (Α. Ματζουράνη) όσο και με τους δυο γιους του Σωκράτη (Ν. Καλογερόπουλος) και Δημοσθένη (Κ. Τσάκωνα) που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης (Ειρήνη Καζάκου) και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού.

21:00 Εν Δυνάμει (2018)
Η ταινία «Εν δυνάμει» γυρίστηκε στα Μέγαρα, στην Κορινθία και στους Αγίους Θεοδώρους. Οι ήρωες είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που έχουν έρθει αντιμέτωποι μεταξύ άλλων και με την Μάστιγα της οικονομικής Κρίσης και όλων των επακόλουθων αυτής. Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της καθημερινότητας, στις ψεύτικες υποσχέσεις αλλά και να προασπίσουν το θεσμό των ανθρωπίνων σχέσεων ! Ο Θόδωρος Μαραγκός, σκηνοθέτης της εμβληματικής ταινίας « Μάθε παιδί μου γράμματα» έχει στο ενεργητικό του πολλές ταινίες με έντονο το στοιχείο του Χιούμορ αλλά και του πολιτικού χαρακτήρα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν : « Πώς να σωπάσω», « Ο Ισοβίτης», « Μπεε!» και πολλές ακόμα. Το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με το πώς ο καθένας μας αλλά και όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε τις ακραίες και δύσκολες καταστάσεις που ζούμε μέσα στο σπίτι μας. Το «ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ» είναι ταινία μυθοπλασίας κοινωνικού χαρακτήρα και προσεγγίζει το θέμα με αισιόδοξη ματιά. Συνδυάζει την δράση με το χιούμορ και απευθύνεται σε όλους.


Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Αριστομένους 95, ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Ο Θόδωρος Μαραγκός (1944) είναι Έλληνας σκιτσογράφος και σκηνοθέτης κινηματογράφου και τηλεόρασης.

Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε το 1944 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας και ξεκίνησε την καριέρα του ως σκιτσογράφος- γελοιογράφος για διάφορα περιοδικά, ενώ συγχρόνως σπούδασε ζωγραφική. Έχει ακόμη ασχοληθεί με την τηλεόραση, σκηνοθετώντας τις σειρές Εμμονες ιδέες και Πέρα απ’ τον Ορίζοντα. Τα σενάρια όλων των ταινιών αποτελούν έργο του. Εχει επίσης εμφανιστεί στη ταινία μικρού μήκους Θαύματα Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας του Στέργιου Νιζήρη το 1998.

Οι ταινίες του έχουν σημείο αναφοράς την καθημερινή ζωή «απλών» ανθρώπων από λαϊκές οικογένειες, οι οποίες πολύ συχνά μοιάζουν να καταρρέουν μέσα από μια – γεμάτη χιούμορ – άγρια πορεία προς την χειροτέρευση των συνθηκών. Μέσα από αυτή την διαρκή σύγκρουση στις ταινίες του με το «κατεστημένο» αγαπήθηκε από το κοινό και ταινίες όπως το Μάθε παιδί μου Γράμματα αποτέλεσαν σταθμό στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Η ταινία Ισοβίτες δεν κατάφερε να προβληθεί στις μεγάλες αίθουσες, διότι σύμφωνα με τον ίδιο τον Σκηνοθέτη[1] πολεμήθηκε από το υπάρχον σύστημα και αποτέλεσε μεγάλη οικονομική ζημία για τον ίδιο και την παραγωγή. Η ταινία υπάρχει ολόκληρη στο youtube, ανεβασμένη από τον ίδιο τον Σκηνοθέτη, σε μια προσπάθεια να φτάσει η ταινία του στην κοινωνία. Παρότι ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένη (προβλήθηκε μόνο σε 3 ανεξάρτητους – εκείνη την εποχή – κινηματογράφους), η ταινία είχε εξαιρετικά μεγάλη αποδοχή από το κοινό, για τις αλήθειες που προέβαλλε και το σουρρεαλιστικό χιούμορ της.

Φιλμογραφία

Σκηνή από την ταινία Μάθε παιδί μου γράμματα (1981)
1969 Τσουφ Ταινία μικρού μήκους, κινουμένων σχεδίων. (πρώτο βραβείο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
1971 Σσσστ! Ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. (πρώτο βραβείο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
1971 Οικόπεδο Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. (πρώτο βραβείο πανελλήνιου φεστιβάλ μικρού μήκους).
1973 Λάβετε θέσεις Ταινία μεγάλου μήκους. (τέσσερα πρώτα βραβεία φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
1975 Ο Αγώνας Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους. (δεύτερο βραβείο και βραβείο κοινού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
1978 Από που πάνε για τη χαβούζα Ταινία μεγάλου μήκους. (η εμπορικότερη ταινία της χρονιάς – συμμετοχή παραγωγής).
1980 Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι Ταινία μεγάλου μήκους. (πρώτο βραβείο σεναρίου στο Σαν Ρέμο). (δεύτερη εμπορικότερη ταινία της χρονιάς).
1981 Μάθε παιδί μου γράμματα Ταινία μεγάλου μήκους. (τέσσερα πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). (εμπορικότερη ταινία της χρονιάς).
1984 Τι έχουν να δουν τα μάτια μου Ταινία μεγάλου μήκους.
1989 Έμμονες Ιδέες Κινηματογραφημένη τηλεοπτική σειρά.
1990 Πέρα απ’ τον Ορίζοντα Κινηματογραφημένη τηλεοπτική σειρά.
1993 Ο Δραπέτης του Φεγγαριού Ταινία μεγάλου μήκους. (βραβείο β’ ανδρικού ρόλου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
1998 Φιλιατρά, Ιδιαίτερη Πατρίδα Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2000 Κοιτάζοντας τον Υμηττό Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2002 Η οδύσσεια του Π. Ηλιόπουλου Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2004 Ο Θεός είναι αόρατος γιατί είναι μικροσκοπικός Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
2005 Black μπεε… Ντοκιμαντέρ με fiction και animation, έγχρωμο, 77΄. (βραβείο β’ καλύτερης ταινίας τεκμηρίωσης στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
2008 ΙσοβίτεςΤαινία μεγάλου μήκους
2016 Δεν θα Σωπάσω Ντοκιμαντέρ
2018 Εν Δυνάμει

Advertisement

Πληροφορίες

This entry was posted on 14 Οκτωβρίου 2018 by in 17/10/2018,Κινηματογράφος,Μεσσηνία and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5.400 εγγεγραμμένους.
Αρέσει σε %d bloggers: