Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

24 Ιούλ. 2018 (Τρ.) – ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Πλατεία Αγ. Αποστόλων – Δημήτρης Κούντουρας & Ex Silentio | Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας | 2nd International Kalamata Music Days

koutntouris-kalamata

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ & EX SILENTIO | 24.O7.2018 | 21:00 | ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ – ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο των «2ων Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας»* («2nd International Kalamata Music Days») η πλατεία των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα θα γεμίσει από μεσαιωνική μουσική, καθώς, ο διαπρεπής Έλληνας φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας και το συγκρότημα Ex Silentio θα παρουσιάσουν τραγούδια από τις αυλές της Ευρώπης του Μεσαίωνα.

Η εμβληματική για την πόλη μας εκκλησία θα ξαναθυμηθεί μουσικές που παίζονταν γύρω από αυτήν, στην εποχή του Μεσαίωνα. Τότε που Φράγκοι, Ενετοί αλλά και Σταυροφόροι περπατούσαν μέσα στα στενά της πόλης. Τότε που ιστορίες αλλά και μουσικές ταξίδευαν από στόμα σε αυτί και από αυτί σε στόμα. Τραγούδια τροβαδούρων και ζογκλέρ της εποχής αλλά και μουσική του μεγάλου Guillaume de Machau. Ιστορίες έρωτα και Ιπποσύνης ανακατεμένες με χρώματα της Ανατολής, θα ξαναθυμίσουν μια άγνωστη και συνάμα γοητευτική εποχή.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Κούντουρας, μεσαιωνικά φλάουτα, Φανή Αντωνέλου, φωνή, Νίκος Βαρελάς, κρουστά.

Τη συναυλία θα ανοίξει το σύνολο Παλαιάς Μουσικής από την Καλαμάτα που αποτελείται από τους: Γιώργο Παυλάκο, φλάουτο με ράμφος, Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου και Γιώργο Κλάδη, κρουστά, με χορούς από την Γαλλία και την Ιταλία του Μεσαίωνα.

Eίσοδος ελεύθερη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
– Ο Δημήτρης Κούντουρας ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη στο Φλάουτο και στο Φλάουτο με ράμφος με τον Ilie Macovei και τον Gilles Gourdier αντίστοιχα. Ειδικεύεται στην ιστορική ερμηνεία, καθώς και σε ιστορικά είδη φλάουτου από τον Μεσαίωνα μέχρι το Μπαρόκ. Σπούδασε Φλάουτο με ράμφος, Μπαρόκ Φλάουτο και ερμηνεία παλαιάς μουσικής στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Ουτρέχτης (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σολίστ 2001), στο Ινστιτούτο Παλαιάς Μουσικής της Ακαδημίας του Μιλάνου και στο Ωδείο της Βιέννης, ενώ σπούδασε μουσική του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης (Master of Early Music) στη Μουσική Ακαδημία του Τρόσινγκεν. Ανάμεσα στους καθηγητές του υπήρξαν οι Heiko ter Schegget, Kees Boeke, Daniele Bragetti και WiIbert Hazelzet. Είναι Διδάκτορας Ιστορικής Μουσικολογίας με μια διατριβή σε θέματα Αναγεννησιακού Ουμανισμού και Mουσικής, ενώ υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΚΕΑΕ. Έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου Ex Silentio και της ετήσιας σειράς “Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο” της Αθήνας. Εμφανίζεται τακτικά με την Καμεράτα / Armonia Atenea (Γ. Πέτρου) και με το Duo Goliardi, μαζί με τον ακκορντεονίστα Κ. Ράπτη. Έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (Ph. Jordan) και με την Harmony of Nations Baroque Orchestra, ενώ έχει ηχογραφήσει με το Ex Silentio για τις γερμανικές εταιρείες Τalanton και Carpe diem και σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για την DECCA Classics και για την MDG. Έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στη Sala Verdi του Μιλάνου και στην Pablo Casals Hall του Τόκυο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στα διεθνή φεστιβάλ Styriarte του Γκρατς, J.S. Bach της Ρίγα, Mousiké του Μπάρι, στα Proms του Λονδίνου και στο Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ έλαβε μέρος στην ευρωπαϊκή περιοδεία της βραβευμένης παραγωγής της Armonia Atenea της όπερας Alessandro του G. Fr. Handel, με παραστάσεις στη Μόσχα, τις Βερσαλλίες, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη, το Βουκουρέστι, το Παρίσι κ.α. Ερευνά τις σχέσεις μουσικής και κειμένου κατά την Αναγέννηση ενώ έχει εκδώσει σχετικά δοκίμια και μελέτες (Η μουσική των τροβαδούρων στο βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204, Νεφέλη 2017).

  • Το Σύνολο Ex Silentio δημιουργήθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και στην ιστορική ερμηνεία ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας. Το Ex Silentio έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι) ο Michael Chance (κόντρα τενόρος), ο τραγουδιστής και πολυοργανίστας Tobias Schlierf και ο Νικόλας Σπανός (κόντρα τενόρος) ενώ συνεργάζεται τακτικά με την υψίφωνο Φανή Αντωνέλου και με τη μεσόφωνο Θεοδώρα Μπάκα.

Έχει συνεργαστεί, επίσης, με σημαντικούς σκηνοθέτες και σκηνογράφους σε παραγωγές μουσικού θεάτρου και σύγχρονου χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών και στον διεθνή μήνα χορού της Αθήνας, όπως ο Κωνσταντίνος Ρήγος (ΟΚΤΑΝΑ), η Λίλα Ζαφειροπούλου (ΕΛΔΩΡ) και η Λένα Κιτσοπούλου.

Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε σειρές μουσικής δωματίου στην Ελλάδα καθώς και σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων, στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Μπάρι, στο μιλανέζικο φεστιβάλ Marco Fodella, στο Ελληνικό Ινστιτούτο του Βερολίνου, στη σειρά Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο θερινό φεστιβάλ Alte Musik in Sankt Ruprecht της Βιέννης, στο Mozaik Project της Αλβανίας, στο 1ο φεστιβάλ παλαιάς μουσικής της Λευκωσίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, στο φεστιβάλ Guitar Plus, στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου κ.α.

Έχει ηχογραφήσει για τις γερμανικές εταιρείας Talanton (κοσμική μουσική του 15ου αιώνα) και Carpe Diem (ΜΝΗΜΗ-Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο), δίσκος ο οποίος απέσπασε το βραβείο Supersonic του περιοδικού Pizzicato και προτάθηκε για τα βραβεία της International Classical Music Awards.

To Ex Silentio είναι «Ensemble in residence» στο Ωδείο Αθηνών ενώ μέλη του συνόλου διδάσκουν στη διεθνή μουσική κοινότητα «Μουσικό χωριό» του Πηλίου. Στις πρόσφατες συναυλίες του συνόλου του συνόλου περιλαμβάνονται εμφανίσεις στο σουηδικό φεστιβάλ παλαιάς μουσικής Tidig Musik – dagar καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ του Γκρατς Styriarte, στο φεστιβάλ Αθηνών και στη σειρά «Παλαιά μουσική στον Άγιο Παύλο».

*Το Φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» («International Kalamata Music Days») διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση «ΦΑΡΙΣ» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας σε συνεργασία με τον σύλλογο «ΤΕΡΨΙΣ», ενώ τελεί και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

https://www.kalamatamusicdays.com
Ex Silentio

Πληροφορίες

This entry was posted on 23 Ιουλίου 2018 by in 24/07/2018,Μεσσηνία,Μουσική and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μαζί με 5.400 ακόμα followers
Αρέσει σε %d bloggers: