Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Μ.Τρίτη 11 Απριλίου 2017 – ΠΑΤΡΑ, Murmur – Αφιέρωμα στον συνθέτη Γιάννη Χρήστου | Κωστής Ζουλιάτης

murmur _ Γιάννης Χρήστου _ αφίσα.jpg

To Murmur – Εργαστήρι Μουσικής Εμπειρίας και Αυτοσχεδιασμού σας προσκαλεί σε ένα αφιέρωμα στον πρωτοποριακό συνθέτη Γιάννη Χρήστου με την επιμέλεια του Κωστή Ζουλιάτη,

την Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου

στο χώρο του Murmur, Μαιζώνος 16

το οποίο περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερο workshop στο έργο του Χρήστου ‘Επίκυκλος’ (18.00.) και την προβολή του ντοκιμαντέρAnaparastasis: Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970)’ που υπογράφει ο Ζουλιάτης (20.00).

Κόστος συμμετοχής workshop & προβολή: 8 ευρώ | Προβολή (μόνο): 5 ευρώ

Ο Γιάννης Χρήστου (1926-1970) ανήκει στις μεγάλες μορφές της μουσικής πρωτοπορίας του 20ου αιώνα, αν και ουσιαστικά αποτελεί σήμερα έναν μεγάλο άγνωστο. Το έργο του χαρακτηρίζεται από σπάνια ενότητα και συνέπεια, τόσο ως προς τις πρωτοποριακές τομές που εισήγαγε στον κόσμο των ήχων και στα καινοτόμα μουσικά συστήματα, όσο και ως προς το φιλοσοφικό του σύμπαν το οποίο εμπνέει και διαπνέει τις συνθέσεις του: ο μύθος, το υπερβατικό, ο μυστικισμός, το αρχέγονο, η τελετουργία, το απρόσιτο, ο πανικός, η υστερία… Ακόμα περισσότερο, κάθε ξεχωριστό έργο του Χρήστου, αναπαριστά ένα αγωνιώδες κάλεσμα αρχέγονων ενστίκτων του Ανθρώπου και απελευθερώνει ένα πλατύ εύρος συναισθημάτων. Με τον πρόωρο θάνατό του σε τραγικό δυστύχημα την 8η Ιανουαρίου του 1970, ανήμερα των γενεθλίων του, ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής στερείται ένα από τα πλέον συναρπαστικά και προκλητικά ταλέντα του.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με το workshop πάνω στις οδηγίες του ‘Επίκυκλου’, έργο του Χρήστου που παρουσιάστηκε σε μορφή ελεύθερου happening τον Δεκέμβριο του 1968. Για τη συγκεκριμένη δράση, ο ίδιος ο συνθέτης μέσα από τις εφημερίδες της εποχής είχε καλέσει τον κόσμο σε συμμετοχή. Στο εργαστήριο (workshop) ο Κωστής Ζουλιάτης σε ρόλο καθοδηγητή θα (απο)συντονίσει μια απόπειρα αναπαράστασης του, η οποία θα πάρει μορφή από την ελεύθερη δράση των συμμετεχόντων. Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο, χωρίς να απαιτούνται μουσικές ή άλλες ειδικές γνώσεις και κριτήρια.

Το ντοκιμαντέρ – έρευνας και σκηνοθεσίας του Κωστή Ζουλιάτη – αποπειράται να σκιαγραφήσει την προσωπικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα αυτού του μεγάλου στοχαστή της τέχνης και να ακολουθήσει τη διαδρομή της σύντομης ζωής του, η οποία ήταν πάντοτε συννυφασμένη με την τέχνη του και την προσφορά του στην ανθρωπότητα και τον πολιτισμό. Μέσα από την εργογραφία του συνθέτη, σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και συνεντεύξεις με τον δημιουργικό κύκλο με τον οποίο συνδέθηκε, η ταινία αγωνιά να μας φέρει πιο κοντά στο μυστήριο που άφησε πίσω του, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε για όλες τις μεγάλες στιγμές της τέχνης που συνήθως οι εποχικές συγκυρίες κρύβουν στη σκιά τους. Στην ταινία εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι Rupert Huber, Θόδωρος Αντωνίου, Στέφανος Βασιλειάδης, Κάρολος Κουν, Νίκος Μαμαγκάκης, Ανδρέας Ροδουσάκης, Σπύρος Σακκάς, Γρηγόρης και Νέλλη Σεμιτέκολο, Φίλιππος Τσαλαχούρης κ.α.Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στο website http://anaparastasis.info, όπου επίσης βρίσκει κανείς κριτικές και απόψεις από τον μουσικό κόσμο, δημοσιογράφους και κριτικούς.

Ο Κωστής Ζουλιάτης είναι μουσικός, ερευνητής και σκηνοθέτης. Το έργο του Γιάννη Χρήστου αποτελεί το κύριο αντικείμενο της έρευνάς του τα τελευταία 15 χρόνια, μορφές της οποίας παρουσιάζει κατά καιρούς σε σχολές, εκπαιδευτικά προγράμματα, φεστιβάλ, διαλέξεις και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα καθώς και πόλεις της Ευρώπης. Δραστηριοποιείται στο μουσικό αυτοσχεδιασμό και στη σύνθεση για θέατρο και ντοκιμαντέρ, ενώ εργάζεται στο Λονδίνο ως δάσκαλος μουσικής στην ειδική αγωγή.

LINKS: http://www.youtube.com/user/AnaparastasisDoc | https://www.facebook.com/JaniChristou/

Murmur
Εργαστήρι Μουσικής Εμπειρίας και Αυτοσχεδιασμού
Μαιζώνος 16, Πάτρα
Facebook

Advertisements

Πληροφορίες

This entry was posted on 9 Απριλίου 2017 by in 11/04/2017,Αχαΐα,Μουσική and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Πληκτρολογήστε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις μέσω email.

Μαζί με 50 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: