Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

7 έως 16 Απριλίου 2017 – ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ στην καρδιά της Πελοποννήσου (Πρόγραμμα Εκδηλώσεων)

Pasxa-Tripolis2017.PNG

Pasxa-Tripolis2017_2.PNG

Pasxa-Tripolis2017_3.PNG

Pasxa-Tripolis2017_4.PNG

Pasxa-Tripolis2017_5.PNG

Pasxa-Tripolis2017_6.PNG

Pasxa-Tripolis2017_7.PNG

Pasxa-Tripolis2017_8.PNG

Pasxa-Tripolis2017_9.PNG

Pasxa-Tripolis2017_10.PNG

Pasxa-Tripolis2017_11.PNG

Παρασκευή 7 Απριλίου
Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Ώρα 20:00
Ω ΓΛΥΚΥ ΜΟΥ ΕΑΡ
Ο Δήμος Τρίπολης προσκαλεί τον Άρχοντα Μαΐστορα του Οικουμενικού Θρόνου Γρηγόρη Νταραβάνογλου, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα Τρίπολης.
Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας, κάλαντα του Λαζάρου και κατανυκτικά τραγούδια του Τριωδίου, που ανταποκρίνονται στο πνεύμα των Αγίων ημερών του Πάθους του Κυρίου, ερμηνεύει ο Γρηγόρης Νταραβάνογλου συνοδεία ισοκρατών, μουσικών και εκλεκτών συντελεστών.
Ο άρχοντας πρωτοψάλτης διευθύνει τον χορό των ψαλτών μέσα σε μια πανδαισία ήχων και ποιητικών νοημάτων, ενώ την ορχήστρα επιμελείται ο Μανώλης Καρπάθιος. Βυζαντινά ηχοχρώματα από το συριγμό του πλαγίαυλου (νέυ), το κελάρυσμα του ψαλτηρίου (κανονάκι) και την κατάνυξη της αρχαιότροπης πανδουρίδος (ταμπουράς) σε πλήρη αρμονία με τη μεταλλική γλυκόηχη φωνή του Γρηγόρη Νταραβάνογλου, υπόσχονται μια μοναδική παράσταση.
Στην εκδήλωση συμμετέχει η Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα Τρίπολης.

Σάββατο 8 Απριλίου
Πλατεία Πετρινού (πλησίον θεάτρου) 11:00π.μ
Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Αρκαδίας Η ΡΟΥΜΕΛΗ
Ο σύλλογος έχει καθιερώσει να αναβιώνει κάθε Σάββατο του Λαζάρου το έθιμο της Ρούμελης με τα κάλαντα του Λαζάρου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 8 Απριλίου 2017 και ώρα 11 π.μ. Μπροστά στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο στην πλατεία Πετρινού καθώς τότε εορτάζουμε την Ανάσταση του Λαζάρου.
Στις 11 π.μ. τα κορίτσια θα ψάλουν τα κάλαντα μπροστά στο Μαλλιαροπούλειο και κατόπιν στο κέντρο της πόλης.

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο / 20:00
“Ο Σκληρόκαρδος Γίγαντας” του Όσκαρ Γουάιλντ,
Σε συνεργασία με το Transcription Ensemble, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, ο δήμος Τρίπολης έχει σχεδιάσει μια εκδήλωση γα το φετινό Πάσχα, όπου παρουσιάζεται το παραμύθι “Ο Σκληρόκαρδος Γίγαντας” του Όσκαρ Γουάιλντ, σε μορφή για αφήγηση με συνοδεία μουσικής.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση φέρει το μήνυμα των Πασχαλινών παθών και της Λύτρωσης με έναν τρόπο πέρα από τον συνηθισμένο, που συνήθως αναπαράγει συγκεκριμένα στερεότυπα. Το κείμενο εμπεριέχει όλη την πορεία της Μετάνοιας και της Σωτηρίας, με τρόπο εξαιρετικά γλαφυρό, που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Η συναυλία θα ξεκινήσει με δύο κλασικά έργα, το Trio B Flat του Beethoven και το Trio Elegique του Ραχμάνινωφ, και θα συνεχίσει με την ανάγνωση του παραμυθιού από ον Αλέξη Κωστάλα, όπου οι μουσικοί θα συνoδεύουν με έργα J.S. Bach, A. Dvorak, P.I. Tsaikovsky κοκ.
Στο ρόλο του αφηγητή ο Αλέξης Κωστάλας

Κυριακή 9 Απριλίου
ΦΙΛΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο 11:30 – 13:30
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Τα παιδιά του θεατρικού εργαστηρίου του ΦΟΤ και η εμψυχώτρια Ελένη Κουσκουρέλου, θα παρουσιάσουν δραματοποιημένο το παραμύθι της Κατερίνας Μουρίκη: «Τα μισοκούλουρα».
Παράλληλα, θα λειτουργήσει εργαστήρι ζαχαροπλαστικής, όπου τα παιδιά θα φτιάξουν με τη συνταγή και τη συμμετοχή της συγγραφέως πασχαλινά κουλουράκια, τα οποία θα μοιράσουν σε όλους τους παρευρισκόμενους, μικρούς και μεγάλους.

Πλατεία Πετρινού 10:00 – 14:00
Το 1ο και 3ο σύστημα προσκόπων Τρίπολης την Κυριακή των Βαΐων, πραγματοποιούν Πασχαλινή Προσκοπική Εορταγορά, το βάψιμο των αυγών με τον παραδοσιακό οικολογικό τρόπο και αναμνηστικά δωράκια
«Τα Λαζαράκια»

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο | 20:00
Μουσικοποιητικό Αφιέρωμα
«Πίσω από κάθε Γολγοθά μια Ανάσταση προσμένει»

Μια μουσικοποιητική βραδιά, που έχει στόχο να συγκινήσει αλλά και να εμπνεύσει περνώντας από τα Πάθη, την Σταύρωση και καταλήγοντας στην Ανάσταση του Κυρίου.
Αλλά κυρίως, την ελπίδα που αυτή έχει δώσει στο ανθρώπινο γένος.
Αφήνουμε τα ποιήματα και τις μελωδίες να πουν την ιστορία, συμβολικά και μυστικιστικά.
Μπλέκονται με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, οι εκκλησιαστικοί ύμνοι και τα εγκώμια, με την δημοτική μας ποίηση. Με τον Γιάννη Ρίτσο, τον Κωστή Παλαμά και τους σύγχρονους μας Έλληνες μουσικούς( Χατζιδάκι, Χατζηνάσιο, Λουκά Θάνο, Μ.Θεοδωράκη και άλλους) που εμπνεύστηκαν και ύμνησαν το Θείο Πάθος, τον πόνο της Παναγίας, την πτώση και την φθορά του ανθρώπινου γένους, την Ανάσταση, την ελπίδα και την υπόσχεση για αιώνια ζωή.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Απαγγελία- Αφήγηση: Μιχάλης Ζαμπέλης( Ηθοποιός)
Εύα Δρακοπούλου ( Ηθοποιός-Σκηνοθέτης-Θεατρολόγος)
Ερμηνεία τραγουδιών: Αγγελική Μαρινάκη (Υψίφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)
Μουσική απόδοση (Τραγούδι & συνοδεία πιάνου):
Έλμα Καφετζιδάκη (Μαέστρος- Πιανίστα-Θεατρολόγος)
Eπιμέλεια-προβολή εικόνας-slide: Γεώργιος Κοντός

Μ. Δευτέρα – Μ. Τρίτη – Μ. Τετάρτη, 10-11-12 Απριλίου

Πλατεία Άρεως 10:30-13:00 & 17:30-19:30
“Τα παιδιά δημιουργούν τις Πασχαλινές λαμπάδες τους”
Από τη Μεγάλη Δευτέρα, έως τη Μεγάλη Τετάρτη ο Δήμος Τρίπολης σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τρίπολης, προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους στο «Εργαστήρι Διακόσμησης Πασχαλινής Λαμπάδας», στα σπιτάκια της πλατείας Άρεως, σε μια ευχάριστη δημιουργική και καλλιτεχνική απασχόληση. Οι μικροί μας φίλοι θα κατασκευάσουν τις δικές τους όμορφες Πασχαλινές λαμπάδες.

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου
Το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί η Ακολουθία Του Νιπτήρος στην Ι.Μ. Βαρσών Μετάβαση, δωρεάν από το Δήμο Τρίπολης, με λεωφορεία από την Πλ. Κολοκοτρώνη και ώρα 14:00
STABAT MATER
GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI
Μαλλιαροπούλειο Θέατρο / Ώρα : 20:00
Ένα από τα πιο γνωστά έργα της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής, το περίφημο STABAT MATER του Ιταλού συνθέτη GIOVANNI BATTISTA PERGOLESI, θα παρουσιαστεί την Μεγάλη Τετάρτη στο Μαλλιαροπούλειο θέατρο.
Ο Δήμος Τρίπολης συνεπής στις ποιοτικές πολιτιστικές τους επιλογές, θα παρουσιάσει το αριστούργημά STABAT MATER” που περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του. Βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του ΧΙΙΙ αιώνα και υμνεί την Παναγία που θρηνεί τον Εσταυρωμένο Χριστό.
Σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, η παράσταση θα είναι ένας συνδυασμός ήχου και λόγου. Ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας θα διαβάσει κείμενα, για τα Άγια Πάθη του Χριστού.
Θα διευθύνει ο Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης

Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου
Χορωδία Τρίπολης
Απόδοση του αντιφώνου «Σήμερον Κρεμάται Επί Ξύλου»
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Τρίπολης.

Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου / Ώρα : 10.30
Το πρωί της Μ. Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η Τελετή της Αποκαθήλωσης στην Ι.Μ. Επάνω Χρέπας. Μετάβαση δωρεάν από το Δήμο Τρίπολης με λεωφορεία από την Πλ. Κολοκοτρώνη
Η Δημοτική Φιλαρμονική Τρίπολης συμμετέχει στην περιφορά του Επιταφίου στο Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων (ώρα 15:30), Γηροκομείο (ώρα 16:30) και στον Ι.Ν. Άλσους Αγ. Γεωργίου (ώρα 17:30).
Στην πλατεία Αγίου Βασιλείου, με συνοδεία Ιεροψαλτών, θα γίνει κατανυκτική λιτάνευση και συνάντηση των Επιταφίων και των ενοριτών όλων των ιερών Ναών της πόλης με τον Επιτάφιο τού Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Βασιλείου, που έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πιο ιδιαίτερους σε στολισμό στην Ελλάδα.
Θα συμμετάσχουν η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης και η «Χορωδία Τρίπολης» ερμηνεύοντας τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής.

Μ. Σάββατο 15 Απριλίου
Κεντρική Πλ. Αγ. Βασιλείου / Ώρα : 21:45
Υποδοχή του Αγ. Φωτός
Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου / Ώρα : 24:00
Τελετή της Ανάστασης-Καύση πυροτεχνημάτων

Κυριακή του ΠΑΣΧΑ 16 Απριλίου
“Πάσχα στην Τρίπολη, την καρδιά της Πελοποννήσου”
Πάσχα, Ελλήνων Πάσχα.
Μετά το ανθρώπινο πάθος, η Θεία Ανάσταση.
Μετά τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας η Χαρά της Λαμπρής.
ΠΑΣΧΑ στην Τρίπολη.
Ο Δήμος Τρίπολης καλεί Ντόπιους και Επισκέπτες, να γιορτάσουν μαζί τη γιορτή της Άνοιξης και της Πασχαλιάς. Η ΤΡΊΠΟΛΗ φοράει τα λαμπριάτικά της και ανταγωνίζεται την ομορφιά της Άνοιξης.
Παραδοσιακές ψησταριές στην Πλατεία Άρεως, στην Πλατεία Βαλτετσίου και στον Συνοικισμό Κολοκοτρώνη.
Οι επισκέπτες τους θα γιορτάσουν, θα τραγουδήσουν, θα γευτούν τον παραδοσιακό οβελία και θα πιούν το εξαιρετικό κρασί της Αρκαδικής γης.
Γιορτή της Αγάπης το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Βασιλείου με παραδοσιακά γλυκίσματα.
Πασχαλινό γλέντι στην πλατεία Φιλικών το βράδυ, με πολύ τραγούδι και χορό.

Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου
Στην Αγία Τριάδα, στην περιοχή Σέχι, μετά τη Θεία Λειτουργία
Το βράδυ μετά τον Εσπερινό στον Ι.Ν. του Αγίου Ραφαήλ στην πλατεία Μπασιάκου,
θα ακολουθήσουν παραδοσιακά γλέντια.

Πληροφορίες

This entry was posted on 6 Απριλίου 2017 by in 07/04/2017,08/04/2017,09/04/2017,10/04/2017,11/04/2017,12/04/2017,13/04/2017,14/04/2017,15/04/2017,16/04/2017,Αρκαδία,Πάσχα 2017 and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μαζί με 5.400 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: