Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Ιανουάριος 2017 | Πέμπτες (5|12|19|26) – ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Εργατικό Κέντρο – ¨Συνέβη σε μια μέρα¨| Πρόγραμμα προβολών | Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

FILMHOUSE-JANUARY2017.jpg

2017 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ — Συνέβη σε μια μέρα

Στον απόηχο των γιορτών αλλά με διάχυτη ακόμα τη γιορτινή διάθεση, η νέα κινηματογραφική σεζόν της Λέσχης υποδέχεται το 2017 με ένα μικρό «φόρο τιμής» στο Χρόνο. Επιστημονικά ο χρόνος ορίζεται ως ένα μη χωρικό γραμμικό συνεχές στο οποίο τα γεγονότα συμβαίνουν με εμφανώς μη αναστρέψιμη τάξη, το οποίο στην καθομιλουμένη σημαίνει ότι, ο χρόνος κυλάει με τον ίδιο πάντα ρυθμό και μόνο προς μια κατεύθυνση – από το παρελθόν προς το μέλλον.

Ο κινηματογράφος όμως, με τις άπειρες αφηγηματικές ικανότητές του και με κυρίαρχο όργανο το μοντάζ αλλάζει τον ορισμό και τα όρια του χρόνου. Όπως είχε πει και ο Αλαίν Ρεναί «το σινεμά είναι η τέχνη του να παίζεις με τον χρόνο». Έτσι, ανάλογα με τη διάθεση και το ύφος του κάθε δημιουργού βλέπουμε να συρρικνώνεται ο χρόνος σε μερικά δευτερόλεπτα ή αντίθετα να γίνεται απόλυτα ρεαλιστική καταγραφή του. Ένα δραματικό δεκάλεπτο μπορεί να μοιάζει σαν μια στιγμή, ενώ ένα δευτερόλεπτο να φαίνεται σαν αιώνας. Μπορεί να δώσει στον θεατή την αίσθηση του χρόνου που περνά, του χρόνου που χάνεται και της σχέσης μεταξύ αυτών των στιγμών. Μπορεί ακόμα να κάνει ταξίδια στο χωροχρόνο και να ανακαλέσει ξεχασμένες μνήμες και εμπειρίες.

Η ενότητα αυτή είναι αφιερωμένη στην κινηματογραφική απεικόνιση μιας ημέρας, μια ιστορία δηλαδή που εκτυλίσσεται σε μία μόνη ημέρα, «συμπυκνώνεται» σε μια δίωρη ταινία άλλοτε με έντονη δόση φαντασίας και άλλοτε με απόλυτα ρεαλιστική διάθεση, ξεκινώντας από την πιο απολαυστικά μακρόχρονη ημέρα του παγκόσμιου κινηματογράφου, την χιλιοειδομένη και πολυαγαπημένη ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΜΟΤΑΣ (5/1) του Χάρολντ Ράμις, ενώ ακολουθεί το αλληγορικό γουέστερν του 1952 ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ (12/1) του Φρεντ Τσίνεμαν. Σχεδόν σε απόλυτο συγχρονισμό του κινηματογραφικού με τον πραγματικό χρόνο κατατάσσεται δικαίως ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες που έχουν γυριστεί και σίγουρα η καλύτερη του είδους της. Το αγωνιώδες road movie με οδηγό τον Τομ Χάρντι, LOCKE (19/1) του Στίβεν Νάιτ, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ταινίας σε πραγματικό χρόνο, που παρά την κλειστοφοβική του διάθεση, καθηλώνει το θεατή και τον παρασύρει σε ένα υπαρξιακό ταξίδι αγωνίας και ανατροπών. Τέλος, το κλασσικό πια ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ (26/1) του Νίκολας Ρέι, μέσα από τα γεγονότα μιας μέρας και την ιστορία μιας ομάδας προβληματισμένων εφήβων, ασκεί έντονη κριτική πάνω στον αμερικανικό τρόπο ζωής, έχοντας λάβει θρυλική υπόσταση χάρη στην ερμηνεία του Τζέιμς Ντιν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Η Μέρα της Μαρμότας – Groundhog Day [1993]

05janfilmhouse
σκηνοθεσία: Harold Ramis
παίζουν: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott
χώρος – Εργατικό Κέντρο / ώρα — 21:30 / είσοδος — 4 ευρώ/ είσοδος ελεύθερη — για νέους κάτω των 18 ετών

ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές – High Noon [1952]

12janfilmhouse
σκηνοθεσία: Fred Zinnemann
παίζουν: Gary Cooper, Grace Kelly, Lee Van Cliff
χώρος – Εργατικό Κέντρο / ώρα — 21:30 / είσοδος — 4 ευρώ/ είσοδος ελεύθερη — για νέους κάτω των 18 ετών

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Σε Λάθος Χρόνο – Locke [2013]

19janfilmhouse
σκηνοθεσία: Steven Knight
παίζουν: Tom Hardy, Olivia Colman, Ruth Wilson
χώρος – Εργατικό Κέντρο / ώρα — 21:30 / είσοδος — 4 ευρώ/ είσοδος ελεύθερη — για νέους κάτω των 18 ετών

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Επαναστάτης χωρίς αιτία – Rebel Without a Cause [1955]

26janfilmhopuse
σκηνοθεσία: Nicholas Ray
παίζουν: James Dean, Natalie Wood, Sal Mineo
χώρος – Εργατικό Κέντρο / ώρα — 21:30 / είσοδος — 4 ευρώ/ είσοδος ελεύθερη — για νέους κάτω των 18 ετών

www.filmhouse.gr

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μαζί με 5.400 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: