Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 (20:00) – ΠΑΤΡΑ, Ξενοδοχείο «Βυζαντινό» – Παρουσίαση βιβλίου: «Καλά και σήμερα» της Σοφίας Νικολαΐδου

Kai_Simera_Kala_132x200_OUT

Συζήτηση με τη συγγραφέα Σοφία Νικολαΐδου
και το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Νομού Αχαΐας
με αφορμή το βιβλίο της «Καλά και σήμερα»

Με μια μοναδική εκδήλωση το «Άλμα ζωής» Ν. Αχαΐας, το βιβλιοπωλείο «Discover your Way» και το ξενοδοχείο «Βυζαντινό» γιορτάζουν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ.,την παγκόσμια ημέρα κατά τον καρκίνο του μαστού.

Η βραβευμένη συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου θα βρεθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Βυζαντινό (Ρήγα Φεραίου 106) στην Πάτρα, με αφορμή το βιβλίο της Καλά και σήμερα, μια συγκλονιστική προσωπική κατάθεση για τη μάχη της με την ασθένειά της.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Άννα Γουρζή, θεατρολόγος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και εθελόντρια του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Νομού Αχαΐας.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Αγγελική Στεφανάκη, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με καρκίνο του μαστού ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Νομού Αχαΐας.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά η Γιούλη Ασημακοπούλου (φωνή) και ο Σταύρος Κωστής (κιθάρα).

Πριν από την εκδήλωση στον χώρο του ξενοδοχείου, θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής «Εγώ και ο καρκίνος».


sofia_nikolaidou

Η Σοφία Νικολαΐδου στο βιβλίο της καταγράφει εν θερμώ όσα έζησε, όσα έμαθε, όσα σκέφτηκε, όσα φοβήθηκε και όσα ήλπισε τους μήνες που πάλεψε με την αρρώστια. Το χρονικό, που ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 με τη διάγνωση της ασθένειας και κλείνει στις 24 Μαρτίου 2015 με την τελευταία χημειοθεραπεία, είναι γραμμένο σε ημερολογιακή μορφή και διαβάζεται ως ανταπόκριση από εμπόλεμη ζώνη.

Όπως αναφέρει η ίδια η συγγραφέας: «Διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού στις 22 Σεπτεμβρίου του 2014. Έκανα μαστεκτομή την 1η Οκτωβρίου και άρχισα χημειοθεραπεία στις 29 του ίδιου μήνα. Αυτό είναι το χρονικό του καρκίνου στο δικό μου στήθος. Μέχρι να νοσήσω, είχα την αλαζονεία του υγιούς. Δεν πίστευα ότι μπορούσε να μου συμβεί. Είχα φίλες που νόσησαν. Νόμιζα ότι καταλάβαινα τι πέρασαν. Δεν είχα ιδέα.
Άρχισα να γράφω αυτό το βιβλίο από την πρώτη μέρα που έσκασε η βόμβα. Ήταν το φάρμακο και η θεραπεία μου. Αν κάτι μου έμαθε η αρρώστια (και μου έμαθε πολλά), είναι ότι η καθεμία από μας είναι η ατομική της περίπτωση. Το σώμα βιώνει την ασθένεια και τη θεραπεία με τον δικό του τρόπο».
Η Σοφία Νικολαΐδου προτίμησε να μιλήσει για την περιπέτεια της ασθένειάς της κατά πρόσωπο, χωρίς ταμπού, πέρα από μυθοπλασίες, και να μας δείξει με τον πιο ωμό τρόπο ότι δεν είμαστε άτρωτοι. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο που θα μας ταρακουνήσει και θα μας προβληματίσει, με μια αφήγηση που σπάει κόκαλα, ένα έργο που είναι εντελώς προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα ανήκει σε καθεμία από εμάς. Ένα βιβλίο που, αν και προσωπική μαρτυρία, διαβάζοντάς το κανείς σίγουρα θα αναγνωρίσει τον εαυτό του είτε έχει νοσήσει ο ίδιος είτε έχει βιώσει δίπλα του την ασθένεια. Ένα αφήγημα που ταράζει τα ήσυχα νερά της καθημερινής μας ζωής και σίγουρα μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, υγιείς και ασθενείς, αλλά και να αντιληφθούμε τις αληθινές προτεραιότητές μας καθώς και τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Εντέλει, το χρονικό της Σοφίας Νικολαΐδου δεν αφορά μόνο όσες γυναίκες νόσησαν. Μας αφορά όλους. Ιδίως όσους νομίζουν ότι είναι υγιείς.ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων, μελέτες και μεταφράσεις. Το μυθιστόρημά της
Χορεύουν οι ελέφαντες μεταφράστηκε στα αγγλικά  και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Melville House. Το μυθιστόρημά της  Απόψε δεν έχουμε φίλους μεταφράστηκε στα εβραϊκά και κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Kester Books. Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature 2010. Διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο διαδικτυακός της τόπος είναι: www.snikolaidou.gr

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της:
Απόψε δεν έχουμε φίλους
Χορεύουν οι ελέφαντες
Πώς έρχονται οι λέξεις: Τέχνη και τεχνική της δημιουργικής γραφής
Η δημιουργική γραφή στο σχολείο (σχεδιασμός – επιμέλεια)


Byzantino Hotel Patras – Ξενοδοχείο Βυζαντινό Πάτρα

Ρήγα Φεραίου 106, 26221 Πάτρα

Τηλ.: 261 024 3000

www.byzantino-hotel.gr

Advertisement

Πληροφορίες

This entry was posted on 24 Οκτωβρίου 2016 by in 25/10/2016,Αχαΐα,Παρουσίαση Βιβλίου and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5.400 εγγεγραμμένους.
Αρέσει σε %d bloggers: