Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Παρασκευή 28 & Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 – ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, Πλατεία του πεσόντα Σωτηρίου Κουρούνη – Γιορτή του Κάστανου 2016

kastanitsa_kastano2016.jpg

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών διοργανώνει, για 33η χρονιά, την ΓΙΟΡΤΗ του ΚΑΣΤΑΝΟΥ, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.

Η Γιορτή Κάστανου θα λάβει χώρα φέτος για πρώτη φορά, στην πλατεία του πεσόντα Σωτηρίου Κουρούνη στην τοποθεσία «Μάνα», η οποία βρίσκεται στα 200μ. από την νότια είσοδο του χωριού μας, περιτριγυρισμένη από τον υπέροχο καστανεώνα μας.

Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Γιορτή μας και μέσα σε αυτά τα 33 χρόνια, καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι, να αναδείξουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπού του κάστανου, να κάνουμε γνωστό το χωριό μας σε όλη την Ελλάδα και να καθιερώσουμε την Γιορτή του Κάστανου ως μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς αγροτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας. Από το πρωί οι εθελοντές μας θα σας υποδέχονται προσφέροντας ζεστό τσάι για το καλωσόρισμα, ενώ στη συνέχεια της ημέρας, οι επισκέπτες μας θα μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως, φασολάδα παντρεμένη, γίδα βραστή, χοιρινό με κάστανο, παραδοσιακές χειροποίητες πίτες και γλυκά όπως, καστανό-πάστα, τρουφάκια με κάστανο, τσουρέκι & κέικ με κάστανο, τάρτα κάστανο και πολλά άλλα. Όλα αυτά θα προσφέρονται σε συμβολικές τιμές και μόνο για την ενίσχυση του Συλλόγου μας. Φυσικά την τιμητική τους θα έχουν τα βραστά και ψητά κάστανα τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν.

Τη Γιορτή θα πλαισιώνουν δρώμενα όπως παρουσιάσεις σχετικές με το κάστανο, παιχνίδια για τα παιδιά, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα Πολιτιστικών συλλόγων, συνοδεία παραδοσιακών τοπικών ακουσμάτων. Κατά την διάρκεια της ημέρας θα είναι δυνατή η επίσκεψη στο καινούριο στολίδι του χωριού μας, την έκθεση των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, το ανανεωμένο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Μουστού, το μεσαιωνικό Κάστρο , την πολιούχο εκκλησία μας, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια του χωριού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥ 2016

Παρασκευή 28/10

 • 08:00–11:00 Ζεστό καλωσόρισμα με τσάι του βουνού στην πλατεία Κουρούνη και στο Πολιτιστικό Κέντρο.

 • 13:00 Ομιλία για την «Προστατευόμενη περιοχή Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού» από τον Φ.Δ. Πάρνωνα στο ΚΠΕ.

 • 14:00 Μαγειρική με κάστανο με τις νοικοκυρές του χωριού στην πλατεία Κουρούνη.

 • 15:00 Παραδοσιακοί χοροί από τα χορ. συγκροτήματα του Πολ.Συλλόγου ΖΑΡΑΦΩΝΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ και του Φιλανθρ/κού Συλλόγου ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ στην πλατεία Κουρούνη

 • 12:00–16:00 παιδικό εργαστήρι με υλικά από την φύση στην πλατεία Κουρούνη.

Σάββατο 29/10

 • 08:00–11:00 Ζεστό καλωσόρισμα με τσάι του βουνού στην πλατεία Κουρούνη και στο Πολιτιστικό Κέντρο.

 • 12:00 Ομιλία για την «Προστατευόμενη περιοχή Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού» από τον Φ.Δ. Πάρνωνα στο ΚΠΕ.

 • 13:00 «Η χρήση των βοτάνων στην κοσμετολογία» από την συνεργάτρια της εταιρείας καλλυντικών APIVITA, Δρ.Βιολογίας Ειρήνη Βαλιανάτου, Συστηματικός Βοτανικός-Φυτοκοινωνιολόγος στο KΠΕ.

 • 14:00 «Δέκα (10) κώδικες αγροτουρισμού-ένα παράδειγμα στο Ψάρι Αρκαδίας», από τον κ.Φιλοποίμην Παπούλια, Δ/ντα Σύμβουλο της βιοτεχνίας παραδοσιακών προϊόντων ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ, στο ΚΠΕ.

 • 15:00 Παραδοσιακοί χοροί από το χορ. συγκρότημα του Πολ. Συλλόγου γυναικών Μαρτίνου Φθιώτιδας «Η Μέλισσα» και μαγειρεύουμε με κάστανα από τον Σεφ Αναστάσιο Αλεξιάδη.

 • 16:00 Ομιλία για την «Προστατευόμενη περιοχή Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού» από τον Φ.Δ. Πάρνωνα στο ΚΠΕ.

 • 11:00–17:00 Παιδικό εργαστήρι με υλικά από την φύση στην πλατεία Κουρούνη.

— Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, σας ενημερώνει για τον τρόπο προσέλευσης:

Αθήνα – Τρίπολη – Καστάνιτσα

Στάθμευση λεωφορείων/πούλμαν μόνο σε προκαθορισμένες θέσεις* στην είσοδο του χωριού και μόνο κατόπιν συνεννόησης με τους αρμοδίους.

Αθήνα – Άργος – Άγιος Ανδρέας – Καστάνιτσα

Στάθμευση λεωφορείων/πούλμαν μόνο σε προκαθορισμένες θέσεις* στην είσοδο του χωριού και μόνο κατόπιν συνεννόησης με τους αρμοδίους.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η διέλευση μέσω του επαρχιακού δρόμου Άστρους-Σίταινας δεν θα είναι εφικτή για παντός τύπου λεωφορεία και πούλμαν.

———————-Σημαντικές Πληροφορίες————————–

Τα τουριστικά πρακτορεία και οι επαγγελματίες που θα διοργανώσουν εκδρομή είτε την 28η είτε την 29η Οκτωβρίου, θα πρέπει να επικοινωνήσουν μόνο με τους αρμόδιους εκπροσώπους κ. Πεφάνη Θεόδωρο στο τηλέφωνο 6974477237 και κ. Λάτση Σωτήριο στο τηλέφωνο 6974555108, για την κράτηση θέσης στάθμευσης και την λήψη οδηγιών μετάβασης στο χωριό μας μέχρι 18-10-2016. Με την επιβεβαίωση της κράτησης σας, θα σας αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) ο κωδικός κράτησης και λοιπές πληροφορίες.

Δεδομένης της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών κατά το διήμερο και της ορισμένης χωρικής δυνατότητας ενός ορεινού χωριού, ζητούμε την κατανόηση και συνεργασία όλων των επαγγελματιών οδηγών, συνοδών, επισκεπτών. Παρακαλούμε θερμά να υπακούουν στις οδηγίες των υπευθύνων των χώρων στάθμευσης και να σταθμεύουν χωρίς να παρεμποδίζουν, για να περάσουμε όλοι μας μία αξέχαστη ημέρα.

**ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τα λεωφορεία χωρίς επιβεβαιωμένη κράτηση στάθμευσης και ζητούμε εκ των προτέρων την ειλικρινή μας συγγνώμη.

Θα είναι χαρά μας να σας καλωσορίσουμε και φέτος στην Γιορτή μας και το όμορφο χωριό μας.

Με εκτίμηση,
Το Δ.Σ.

Πληροφορίες

This entry was posted on 13 Οκτωβρίου 2016 by in 28/10/2016,29/10/2016,Αρκαδία,Αφιερώματα,Τοπική Γιορτή and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μαζί με 5.400 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: