Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Λύκειον Επιδαύρου: ένα Διεθνές Θερινό Σχολείου Αρχαίου Δράματος

123

Ανακοινώθηκε το Σάββατο 30 Ιουλίου από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο η δημιουργία ενός νέου θεσμού.

Το «Λύκειο Επιδαύρου», το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, που θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς και θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017. Θα συμπεριλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, καλλιτεχνικές “σχολές”, μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις, από τις πιο παραδοσιακές έως τις πιο ριζοσπαστικές.

Ο νέος αυτός εκπαιδευτικός θεσμός που θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο έχει στόχο να ζωντανέψει την περιοχή μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία και τη συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμών.

Τα κυριότερα σημεία από την ανακοίνωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή (ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ):

Το Λύκειον Επιδαύρου θα λειτουργήσει από το επόμενο καλοκαίρι, το καλοκαίρι του 2017. Για τις ανάγκες αυτού μεγάλου θερινού σχολείου θα δημιουργηθεί κατασκήνωση όπου θα φιλοξενούνται οι σπουδαστές, ώστε να εμπνέονται από το φυσικό περιβάλλον και να αποκτούν μια εμπειρία συνύπαρξης που θα προάγει τις αξίες της κοινότητας, δηλαδή τη συνεργατικότητα, τη συμπληρωματικότητα και την ανταλλαγή, σ’ ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Υλοποίηση
Για την υλοποίηση της ιδέας του Λυκείου Επιδαύρου συνεργαζόμαστε πολύ στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και με φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αργολίδας. Τον Δήμο Επιδαύρου, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, την Υπηρεσία Αρχαιολογικού χώρου Επιδαύρου, την Κοινότητα Επιδαύρου, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Για τη δημιουργία της κατασκήνωσης, μας έχει παραχωρηθεί από το Δήμο δασική έκταση 25 στρεμμάτων στη διασταύρωση ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας της περιοχής (πολύτιμο για την παροχή Α΄ βοηθειών στους κατασκηνωτές). Για την έκταση αυτή έχουμε ήδη πάρει τη θετική έγκριση του Δασάρχη κ. Γεωργίου Πολίτη.

Πότε θα γίνεται
Το Λύκειο Επιδαύρου θα λειτουργεί σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία. Για το 2017, η πρώτη θα είναι από 22 Ιουνίου έως 6 Ιουλίουκαι η δεύτερη από 10 έως 24 Ιουλίου. Στόχος είναι η λειτουργία του Λυκείου να συμπίπτει με το Φεστιβάλ, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να αλληλοσυμπληρώνονται και να εμπλουτίζει το ένα το άλλο, λ.χ. με παρακολούθηση παραστάσεων, συναντήσεις με τους συντελεστές τους, ομιλίες, παρακολούθηση δοκιμών κλπ.

Σε ποιους θα απευθύνεται
Το Λύκειο Επιδαύρου θα απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών και νέους ηθοποιούς. Στην πορεία, φιλοδοξία μας είναι να ανοίξει και σε νέους σκηνοθέτες, θεατρολόγους, μουσικούς, χορογράφους και χορευτές, θεατροπαιδαγωγούς κλπ. Θα απευθύνεται επίσης σε σπουδαστές, που θα συμμετέχουν σε εργαστήρια (φοιτητές ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, φωτισμού, θεατρικής παραγωγής, αλλά και νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν εμπειρία οργάνωσης της κατασκήνωσης και πολιτιστικής διαχείρισης).

Σπουδαστές
Σε κάθε δεκαπενθήμερη περίοδο, θα φοιτούν έως 150 σπουδαστές, οι οποίοι θα διαμένουν στην κατασκήνωση.

Καθηγητές – Φιλοσοφία
Η υψηλού επιπέδου διδασκαλία, με εξέχοντες καλλιτέχνες δασκάλους, Έλληνες και ξένους, που διαθέτουν μια προσωπική ερμηνευτική άποψη για το αρχαίο δράμα, θα μπορεί να προκύπτει κάθε έτος τόσο από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, όσο και μέσα από τις «δεξαμενές» των συνεργαζόμενων φορέων και σχολών.

Στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του Λυκείου Επιδαύρου βρίσκεται η επιθυμία μας να συνδεθεί η εκπαιδευτική διαδικασία με το καθαυτό ρεπερτόριο των Αρχαίων Θεάτρων της Επιδαύρου.

Από το 2017 , τα έργα που θα ανεβαίνουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη θεματική που θα επιλέγουμε για κάθε χρόνο.

Θεωρούμε ότι αυτός ο νέος θεσμός του ΛΥΚΕΙΟΥ έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα του Φεστιβάλ της Επιδαύρου, σε μια σημαντική ιστορική στιγμή. Μια στιγμή που τόσο η καλλιτεχνική κοινότητα όσο και η κοινότητα των πολιτών αντιλαμβάνονται, σε εποχή κρίσης σαν τη δική μας, ότι πρέπει να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να κινηθούν από κοινού, επαναπροσδιορίζοντας την ανάγκη του ελληνικού πολιτισμού.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Information

This entry was posted on 1 Αυγούστου 2016 by in Άρθρα - Αργολίδα,Παρουσιάσεις-Συνεντεύξεις and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Πληκτρολογήστε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις μέσω email.

Μαζί με 60 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: