Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης (πρόγραμμα) – Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016: «Γίνε εξερευνητής του κόσμου»

anagnosi facebook-cover-

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης

Η ιστορία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Τρίπολης Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης λειτούργησε για πρώτη φορά στο κτίριο του Μαντζουνείου που κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας περιήλθε στις 27 -4- 1927 στους αδελφούς Μαντζούνη. Στο δυτικό τμήμα του Μαντζουνείου στεγάστηκε η Βιβλιοθήκη του Φιλοπροόδου συλλόγου “Πανός”, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 1929 και περιλάμβανε αρχικά 4.000 τίτλους βιβλίων. Μετά τη μεταφορά των επιχειρήσεών τους από την Τρίπολη στην Αθήνα οι αδερφοί Μαντζούνη δώρισαν το κτίριο στο Δήμο Τρίπολης το 1929 με σκοπό τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, τη λειτουργία νυχτερινών σχολών και τη μόνιμη στέγαση της Βιβλιοθήκης του “Πανός”.

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης του “Πανός” συνεχίστηκε απρόσκοπτα μέχρι και την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940. Την περίοδο της κατοχής, ύστερα από την επίταξη του κτιρίου από τους κατακτητές, πολλά από τα βιβλία καταστράφηκαν. Μετά το τέλος του πολέμου η Βιβλιοθήκη ανασυγκροτήθηκε. Από το 1956, σύμφωνα με τις διατάξεις του Α.Ν 1362/ 1949, η Βιβλιοθήκη του “Πανός” κατέστη δημόσια, ενώ το 1998 έγινε κεντρική. Από το Σεπτέμβριο του 2009 έως σήμερα στεγάζεται στο νέο κτίριο στην οδό Δολιανών. Διαθέτει περίπου 55.000 βιβλία, πρόσβαση και εξοπλισμό για Α.Μ.Ε.Α., καθώς και Η/Υ διαθέσιμους για το κοινό.

Παρεχόμενες υπηρεσίες Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης: α) Λειτουργεί ως κέντρο πληροφόρησης. β)Εξασφαλίζει πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και πληροφορία. γ) Διευκολύνει το αναγνωστικό κοινό στη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφόρησης και Επικοινωνίας . δ) Προβάλλει στους νέους την αξία της μελέτης και ενισχύει τη φιλαναγνωσία ως κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό. ε) Συλλέγει και διασώζει πολύτιμα δεδομένα για την ιστορία της Αρκαδίας. στ) Συνεργάζεται με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αρκαδίας , με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και πιστοποιημένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και διοργανώνει διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια, φιλεκπαιδευτικές δράσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες. ζ) Αναδεικνύει διαχρονικά αλλά και επίκαιρα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταδίδει τις οικολογικές αξίες και συμβάλλει στην περαιτέρω διάδοση των νεότερων επιστημονικών επιτευγμάτων.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους, μέσα από τα οποία μυούνται στον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού, εξοικειώνονται με το γοητευτικό κόσμο της λογοτεχνίας και κατανοούν την αξία του βιβλίου, που συντελεί στην συγκρότηση μιας υπεύθυνης, πολυδιάστατης και δημιουργικής προσωπικότητας. Ημερίδες, εκδηλώσεις, σεμινάρια Παράλληλα διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια ενηλίκων και εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκδηλώσεις με επίκαιρα θέματα σχετικά με την υγεία, την οικονομία, την τέχνη, τη διάσωση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Δολιανών 1 Τρίπολη 22100
Τηλέφωνο: 2710224238
Email: mail@vivl-tripol.ark.sch.grSite & facebook

Πρόγραμμα

Πατώντας στην κάθε εκδήλωση (Αποστολή) βλέπετε λεπτομέρειες

Εκδήλωση Ημερομηνία Ώρα Έναρξης Ώρα Λήξης Ένα εργαστήριο… Με εμψυχωτές τους…
Αποστολή: Ένα εισιτήριο 24-Ιουν 18:00 20:00 Αφήγησης Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Μια καρτ ποστάλ 29-Ιουν 18:00 20:00 Παιχνίδια μνήμης Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Μια φωτογραφία των παιδιών που παίρνουν μέρος στο εργαστήριο 1-Ιουλίου 18:00 20:00 Εικαστικών Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Κάτι μπλε 4-Ιουλίου 18:00 20:00 Χρονογραμμής Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Ο αριθμός 5 5-Ιουλίου 18:00 20:00 Κόμικς Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Μια χάρτινη σακούλα 11-Ιουλίου 18:00 20:00 Μια ιστορία μυστηρίου και τρόμου Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Διαφορετικά μπαχαρικά και αρωματικά βότανα 14-Ιουλίου 18:00 20:00 Με όλες τις αισθήσεις στη βιβλιοθήκη Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Ένας χρησιμοποιημένος φάκελος 19-Ιουλίου 18:00 20:00 Αρχιτεκτονικής Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Κάτι σπασμένο ή κάτι που έχει καταστραφεί 2-Αυγ 18:00 20:00 Αρχαιολογικής ανασκαφής Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Ένας λεκές από κάτι υγρό 4-Αυγ 18:00 20:00 Εικαστικών Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Κάτι με βούλες 5-Αυγ 18:00 20:00 Εικαστικών Τσουραπά Γώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή: Γραμματόσημα 12-Αυγ 18:00 20:00 Χρονογραμμής Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές
Αποστολή:Ένας χάρτης 31-Αυγ 18:00 20:00 Χαρτογράφησης Τσουραπά Γιώτα- Λιακοπούλου Πένυ- σε συνεργασία με εθελοντές

Τι είναι η Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας;

poster-781x1024

H εξερεύνηση αρχίζει σε 125 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα!

Αφιερωμένη στην εξερεύνηση του κόσμου είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία  για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Στην τελική ευθεία για την μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινού και αναβάθμισης των υπηρεσιών της, η ΕΒΕ αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και αυτό το καλοκαίρι συντονίζει 3.200 δράσεις σε όλη την Ελλάδα!

Από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, και με θέμα με το σύνθημα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου», γονείς και παιδιά αναλαμβάνουν καθημερινά μία αποστολή: με αφετηρία τη βιβλιοθήκη τους και οδηγό ένα προσωπικό ημερολόγιο εξερεύνησης, παρατηρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν και δημιουργούν, γνωρίζοντας τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο.

Οι 125 βιβλιοθήκες του Δικτύου  Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, λαμβάνουν μέρος σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι που αναδεικνύει δεινούς εξερευνητές και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των βιβλιοθηκών, ως κέντρα γνώσης και δημιουργικότητας σε κάθε κοινότητα.
Κάθε μέρα οι βιβλιοθήκες έχουν μια θεματική αποστολή εξερεύνησης που φέρνουν εις πέρας με τη βοήθεια κοινής βιβλιογραφίας και δημιουργικών εργαστηρίων. Κάθε βιβλιοθήκη όμως επιλέγει διαφορετικό μέσο εξερεύνησης: τη ζωγραφική, το θέατρο, τη φωτογραφία, την ραπτική κ.ά.

Καθώς ολοκληρώνονται οι αποστολές, παιδιά από βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα επικοινωνούν τις περιπέτειες τους στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #ΚΕ2016gr και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα network.nlg.gr. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσκαλεί και τους ενήλικες να συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές αποστολές εξερεύνησης του κόσμου, χρησιμοποιώντας το ίδιο hashtag.

Μπορείς να εξερευνήσεις ένα φτερό; Ένα εισιτήριο; Κάτι με βούλες ή τέσσερα τετράγωνα; Φέτος στις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας όλα έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να εξερευνηθούν.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 125 ελληνικές πόλεις. Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης για πέμπτη συνεχή χρονιά είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr
Σελίδα facebook ΕΒΕ: www.facebook.com/NLGreece
Hashtag: #KE2016gr

Advertisement

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μαζί με 5.400 ακόμα followers
Αρέσει σε %d bloggers: