Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης (πρόγραμμα) – Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016: «Γίνε εξερευνητής του κόσμου»

anagnosi facebook-cover-

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης έχει την οργανωτική δομή που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις και τα βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, όπως αυτά καθορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας των ελληνικών Δημοσίων Βιβλιοθηκών και τη διακήρυξη της UNESCO. Με βάση τις πιο πάνω αρχές έχει οριοθετήσει τις υπηρεσίες της προς το αναγνωστικό κοινό και την τοπική κοινωνία και προσπαθεί μέσα από σειρά προγραμματισμένων ενεργειών να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ίδρυση της Βιβλιοθήκης το 1972 και η έναρξη λειτουργίας της το 1973 έγινε δυνατή μετά την παραχώρηση από το Δήμο Σπαρτιατών των βιβλίων –περίπου 3.000 τόμων– της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που δεν λειτουργούσε πλέον.

Το 1981 έγινε η μετατροπή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης σε Κεντρική, με περιφέρεια αρμοδιότητας το Νομό Λακωνίας και τμήματα των νομών Μεσσηνίας και Αρκαδίας, ενώ από το 1982, με τη νέα της ιδιότητα, άρχισε να κινεί ένα βιβλιοαυτοκίνητο με το οποίο εξυπηρετούσε τα σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης κυρίως, της Λακωνίας. Η δεκαετία 1980-1990 ήταν ιδιαίτερα αποδοτική, τόσο για την ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης ως προς τον όγκο του υλικού, τη βελτίωση του εξοπλισμού, την απόδοση των νέων τμημάτων και υπηρεσιών, όσο και ως προς την αύξηση του αναγνωστικού κοινού, το οποίο, από τη μηδενική βάση που ήταν στο τέλος της δεκαετίας του 1970, υπερέβη τους 25.000 αναγνώστες ετησίως.

Το 1989 η Βιβλιοθήκη μεταστεγάστηκε σε ιδιόκτητο κτίριο, η κατασκευή του οποίου αποφασίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά τη δωρεά του οικοπέδου από τον Ευάγγ. Φιλιππόπουλο. Το νέο κτίριο επέτρεψε τον καλύτερο σχεδιασμό και την αρτιότερη οργάνωση των τμημάτων της Βιβλιοθήκης, η ανάπτυξη και ο εξοπλισμός των οποίων έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Τα τμήματα της Βιβλιοθήκης που έχουν αποδοθεί σήμερα στο κοινό είναι: • το τμήμα της Λακωνικής Βιβλιογραφίας, • το Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου, • τα τμήματα για τους ενήλικες και τα παιδιά, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού και χρήσης αναγνωστηρίων, • το Κέντρο Πληροφόρησης, • το Τμήμα Οπτικοακουστικών μέσων με δισκοθήκη και βιντεοθήκη, • το Τμήμα Περιοδικών και Εφημερίδων, με σημαντική συλλογή λακωνικών εφημερίδων και περιοδικών αλλά και με περιοδικά ποικίλου ενδιαφέροντος, • το τμήμα των κινητής μονάδας που εξυπηρετεί το κοινό της ευρύτερης περιφέρειάς της. Επίσης υπάρχουν τμήματα φυσικής και βιβλιοθηκονομικής επεξεργασίας υλικού, καθώς και τμήματα οικονομικής και διοικητικής υποστήριξης, αφού η Βιβλιοθήκη ως ΝΠΔΔ έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

Το έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό που υπάρχει στη διάθεση του κοινού αποτελείται από 70.000 βιβλία, 130 τίτλους τοπικών εφημερίδων και περιοδικών, 250 τίτλους περιοδικών, 2.000 CD μουσικής, 800 βιντεοκασέτες, 500 CD Rom κ.ά. Η Βιβλιοθήκη Σπάρτης με τα παραπάνω τμήματα παρέχει στο κοινό της αφενός τις παραδοσιακές υπηρεσίες μιας λαϊκής-γενικής Βιβλιοθήκης και αφετέρου προσπαθεί, αν και με αρκετή δυσκολία που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, να προσφέρει τις υπηρεσίες ενός σύγχρονου Κέντρου πληροφόρησης. Με τις υπάρχουσες συνθήκες και υποδομές έχουν δρομολογηθεί δράσεις όπως: • Ανάπτυξη των τμημάτων ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. • Χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών. • Συνεργασίες με άλλους φορείς με στόχο τη δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνει την ανάπτυξη τοπικού δικτύου κέντρων πληροφόρησης. • Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Λεωφόρος Λυκούργου 135, Σπάρτη, 231 00
Τηλέφωνο: 2731026853
Email: biblspar@otenet.grSite & facebook

Πρόγραμμα

Πατώντας στην κάθε εκδήλωση (Αποστολή) βλέπετε λεπτομέρειες

Εκδήλωση Ημερομηνία Ώρα Έναρξης Ώρα Λήξης Ένα εργαστήριο… Με εμψυχωτές τους…
Αποστολή: Ένα εισιτήριο 24-Ιουν 10:30 12:30 Δημιουργικής γραφής Ιωάννης Κονδυλόπουλος- Φιλόλογος
Αποστολή: Κάτι μέσα από το οποίο βλέπεις 28-Ιουν 10:30 12:30 Παρατήρηση Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης
Αποστολή: Μια καρτ ποστάλ 29-Ιουν 10:30 12:30 Ποίησης Σύλλογος Φίλων Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου
Αποστολή: Ένα κομμάτι σύρμα 30-Ιουν 10:30 12:30 Κατασκευών Γιάννης Τσουλόγιαννης- Φιλόλογος-μουσικός-οργανοποιός
Αποστολή: Ο αριθμός 5 5-Ιουλίου 10:30 12:30 Παιχνιδιών Χριστίνα Μαχαίρα- Μαθηματικός
Αποστολή: Διαφορετικά είδη φύλλων 6-Ιουλίου 10:30 12:30 Οι συλλογές των παιδιών Γεωπόνοι Δήμου Σπάρτης
Αποστολή: Ένα βέλος 7-Ιουλίου 10:30 12:30 Χαρτογράφησης Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου
Αποστολή: Μια χάρτινη σακούλα 11-Ιουλίου 10:30 12:30 Δημιουργικής γραφής Κωνσταντίνα Διδάχου- Βιβλιοθηκονόμος
Αποστολή: Μερικά χαλικάκια 13-Ιουλίου 10:30 12:30 Παιχνιδιών Στράτης Δούνιας- Εκπαιδευτικός
Αποστολή: Διαφορετικά μπαχαρικά και αρωματικά βότανα 14-Ιουλίου 10:30 12:30 Με όλες τις αισθήσεις στη βιβλιοθήκη Ιωάννα Αλέξη- ιδιοκτήτρια καταστήματος μπαχαρικών
Αποστολή: Ένας χρησιμοποιημένος φάκελος 19-Ιουλίου 10:30 12:30 Χρονογραμμής Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου
Αποστολή: Κάτι πορτοκαλί 20-Ιουλίου 10:30 12:30 Κίνησης Γκλίνις Μορφογέννη
Αποστολή: Ένας φανταστικός τόπος 21-Ιουλίου 10:30 12:30 Μουσικής Αναστασία Κόκκινου- μουσικός
Αποστολή: Μια λέξη από την εγκυκλοπαίδεια 25-Ιουλίου 10:30 12:30 Παιχνίδι με τα γράμματα Αναστασία Κόκκινου
Αποστολή: Κάτι μικροσκοπικό 26-Ιουλίου 10:30 12:30 Ραπτικής Μαρία Καλαμαρά
Αποστολή: Κάτι που είναι φανταστικό 28-Ιουλίου 10:30 12:30 Ρομποτική Δημήτρης Σαγιάννης- Πληροφορικός
Αποστολή: Πλαστικά αντικείμενα διαφόρων σχημάτων 1-Αυγ 10:30 12:30 Εικαστικών Ειρήνη Γιάννε- Ζωγράφος
Αποστολή: Κάτι σπασμένο ή κάτι που έχει καταστραφεί 2-Αυγ 10:30 12:30 Αρχαιολογικής ανασκαφής Αρχαιολογική Υπηρεσία Σπάρτης
Αποστολή: Κάτι που έχει μια τρύπα 3-Αυγ 10:00 13:30 Παιχνιδιών Μαρία Πολυμενάκου- Οδοντίατρος
Αποστολή: Τέσσερα τετράγωνα 8-Αυγ 10:30 12:30 Αρχιτεκτονικής Σπύρος Τζινιέρης- Αρχιτέκτονας
Αποστολή: Μια φωλιά 11-Αυγ 10:30 12:30 Αρχιτεκτονικής Αντα Κοπιτοπούλου- Διακοσμήτρια
Αποστολή: Δείγματα γραφής όλων των παιδιών στο εργαστήριο 23-Αυγ 10:30 12:30 Παιχνίδι με τα γράμματα Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου- Βιβλιοθηκονόμος
Αποστολή: Κάτι που μπορεί να θρυμματιστεί 24-Αυγ 10:30 12:30 Ψηφιδωτά Αρχαιολογική Υπηρεσία Σπάρτης

Τι είναι η Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας;

poster-781x1024

H εξερεύνηση αρχίζει σε 125 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα!

Αφιερωμένη στην εξερεύνηση του κόσμου είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία  για την προώθηση της Ανάγνωσης και της Δημιουργικότητας 2016, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Στην τελική ευθεία για την μετεγκατάστασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο ανάπτυξης του κοινού και αναβάθμισης των υπηρεσιών της, η ΕΒΕ αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών και αυτό το καλοκαίρι συντονίζει 3.200 δράσεις σε όλη την Ελλάδα!

Από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, και με θέμα με το σύνθημα «Γίνε εξερευνητής του κόσμου», γονείς και παιδιά αναλαμβάνουν καθημερινά μία αποστολή: με αφετηρία τη βιβλιοθήκη τους και οδηγό ένα προσωπικό ημερολόγιο εξερεύνησης, παρατηρούν, συγκρίνουν, καταγράφουν και δημιουργούν, γνωρίζοντας τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο.

Οι 125 βιβλιοθήκες του Δικτύου  Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, λαμβάνουν μέρος σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι που αναδεικνύει δεινούς εξερευνητές και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες δυνατότητες συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των βιβλιοθηκών, ως κέντρα γνώσης και δημιουργικότητας σε κάθε κοινότητα.
Κάθε μέρα οι βιβλιοθήκες έχουν μια θεματική αποστολή εξερεύνησης που φέρνουν εις πέρας με τη βοήθεια κοινής βιβλιογραφίας και δημιουργικών εργαστηρίων. Κάθε βιβλιοθήκη όμως επιλέγει διαφορετικό μέσο εξερεύνησης: τη ζωγραφική, το θέατρο, τη φωτογραφία, την ραπτική κ.ά.

Καθώς ολοκληρώνονται οι αποστολές, παιδιά από βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα επικοινωνούν τις περιπέτειες τους στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #ΚΕ2016gr και παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ιστοσελίδα network.nlg.gr. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσκαλεί και τους ενήλικες να συμμετέχουν ενεργά στις καθημερινές αποστολές εξερεύνησης του κόσμου, χρησιμοποιώντας το ίδιο hashtag.

Μπορείς να εξερευνήσεις ένα φτερό; Ένα εισιτήριο; Κάτι με βούλες ή τέσσερα τετράγωνα; Φέτος στις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας όλα έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να εξερευνηθούν.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2016 υλοποιείται με τη συμμετοχή και τη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε 125 ελληνικές πόλεις. Αποκλειστικός δωρητής της διοργάνωσης για πέμπτη συνεχή χρονιά είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ιστοσελίδα διοργάνωσης: network.nlg.gr
Σελίδα facebook ΕΒΕ: www.facebook.com/NLGreece
Hashtag: #KE2016gr

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μαζί με 5.400 ακόμα followers
Αρέσει σε %d bloggers: