Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

26 έως τις 29 Μαΐου 2016 – «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στην Πελοπόννησο

politistikes-diadromes-2016

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.

Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος και κάλλους της χώρας.

Η δράση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε 3 νομούς, και στη συνέχεια το 2013, το 2014 και το 2015 σε 12, 29 και 31 νομούς αντίστοιχα. Φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς σε 34 νομούς όλης της επικράτειας.   
Συγκεκριμένα 45 Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προγραμματίζουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με 13 Δήμους, 19 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημιακές Σχολές, σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, περιβαλλοντικές οργανώσεις, σωματεία και συνεταιρισμούς πολιτών, αλλά και με πολλούς εθελοντές.

Από την ερχόμενη Πέμπτη 26 Μαΐου έως την Κυριακή 29 Μαΐου οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να ενημερωθεί αλλά και να ψυχαγωγηθεί συμμετέχοντας σε ενημερωτικές παρουσιάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές ξεναγήσεις, περιηγήσεις, περιπάτους, πεζοπορίες, ποδηλατικές διαδρομές, καλλιτεχνικά δρώμενα κ.ά.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου και άλλους φορείς της περιοχής,  θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης, την Πέμπτη 26,  την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Μαΐου, με θέμα «Αναγνωρίζουμε  τη χλωρίδα της  αρχαίας Ασίνης».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μια ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο, με ταυτόχρονο εντοπισμό και αναγνώριση της χλωρίδας της περιοχής. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα γίνουν ξεναγήσεις και προγράμματα γνωριμίας με τη χλωρίδα του αρχαιολογικού χώρου σε δημοτικά σχολεία και το Σάββατο στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου. Οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο, θα προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν είδη φυτών και θα συζητήσουν για τη διαχρονική σημασία τους, έχοντας ως πληροφοριακό υλικό καρτέλες που θα μοιραστούν.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Τολού, θα φυτεύσει φυτά της ελληνικής φύσης σε επιλεγμένο από την υπηρεσία χώρο.

ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας θα πραγματοποιήσει από την Πέμπτη 26 έως την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 9:00-14:00  στον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας τη δράση για παιδιά Δ΄ και Ε΄ Δημοτικού με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της Αρχαίας Μαντίνειας». Η δράση περιλαμβάνει ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με πολυποίκιλες δραστηριότητες στον οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας. Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία του μαθητικού κοινού με το χώρο με βιωματικό τρόπο, ώστε η επίσκεψη να αποτελέσει μία διαφορετική εμπειρία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με το Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 19:00- 21:00 στο κέντρο της πόλης της Τρίπολης τη δράση με τίτλο «Περίπατος στα μνημεία της πόλης μας». Πρόκειται για περίπατο και παρουσίαση του Παναρκαδικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης, του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου και του Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου. Η δράση περιλαμβάνει περίπατο και περιήγηση στο κέντρο της πόλης. Στόχος της δράσης είναι η γνωριμία του κοινού με τα μνημεία της πόλης του, μνημεία που όλοι συναντούν στην καθημερινότητα αλλά δεν τα γνωρίζουν.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει στο Αρχαιολογικό  Μουσείο Τεγέας την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 8:00 με 15:00, εκδήλωση με τίτλο «EuropeinmyRegion 2016». Πρόκειται για την παρουσίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας και των υπόλοιπων συγχρηματοδοτούμενων έργων και πρωτοβουλιών της ΕΕ- DG Regio στην Πελοπόννησο. Η δράση διοργανώνεται με αφορμή την πρωτοβουλία Europeinmyregion “Open EU Project days” και στοχεύει στην ανάδειξη των συγχρηματοδοτούμενων έργων στους πολίτες προβάλλοντας τα αποτελέσματα, τα οφέλη, τις ευκαιρίες και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους και επικεντρώνεται στο άνοιγμα των έργων στους πολίτες. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το κοινό θα ενημερώνεται για συγχρηματοδοτούμενα έργα και πρωτοβουλίες της ΕΕ- DG Regio.

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, σε συνεργασία  με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τρίπολης  θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 10:00 στο σπήλαιο «Κάψια» Αρκαδίας, τη δράση με τίτλο: «Ο κόσμος των σπηλαίων: Σπήλαιο Κάψιας Αρκαδίας: στοιχεία γεωλογίας και αρχαιολογίας». Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει στοιχεία για τη δημιουργία και τα είδη των σπηλαίων, τον λιθωματικό τους διάκοσμο και τον τρόπο σχηματισμού τους, καθώς και πληροφορίες για τη διαχρονική χρήση των σπηλαίων από τον άνθρωπο, με ιδιαίτερη αναφορά στο σπήλαιο «Κάψια». Θα πραγματοποιηθεί ομιλία με ταυτόχρονη προβολή παρουσίασης στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων του σπηλαίου και θα ακολουθήσει ξενάγηση των μαθητών στο σπήλαιο.

ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας το Σάββατο 28 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 13:30, θα πραγματοποιήσει στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης τη δράση «Το φυσικό περιβάλλον στο μυκηναϊκό πάρκο της Βούντενης: χλωρίδα και πανίδα, τότε και σήμερα». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο και να ακούσουν από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους την ιστορία των ανθρώπων της μυκηναϊκής εποχής, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έζησαν.

Στη συνέχεια, τα παιδιά ηλικίας 6-10 ετών, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, θα έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν τα αρχαία ζώα και τα φυτά της Βούντενης και να ζωντανέψουν με τις κατασκευές τους το αρχαιολογικό πάρκο. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής.

Τη Δευτέρα 30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η δράση «Γνωριμία με το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας» που στοχεύει στη γνωριμία με το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας, ένα σπουδαίο αλλά «άγνωστο» μέχρι στιγμής για το ευρύ κοινό μνημείο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο του μνημείου, στην αρχιτεκτονική δομή του, στα θεάματα και δρώμενα που διαδραματίζονταν σε αυτό και στον σημαντικό του ρόλο στην ζωή της ρωμαϊκής Πάτρας.

ΝΟΜΟΣ ΗΛΕΙΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 26 Μαΐου και ώρα 10:00 περιήγηση στη μεσαιωνική πόλη της Γλαρέντζας, έναν ιδιόμορφο «ανοικτό» αρχαιολογικό χώρο, όπου τα ορατά μνημεία της (γοτθικός ναός, πύλη, γεφύρι, φρούριο…) βρίσκονται διασκορπισμένα, χωρίς περιφράξεις, ανάμεσα σε καλλιεργούμενες κατά το πλείστον ιδιοκτησίες.

 

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μαζί με 5.399 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: