Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Σάββατο 23 Απριλίου έως Δευτέρα 2 Μαϊου 2016 – ΝΑΥΠΛΙΟ – Πάσχα στο Ναύπλιο (Εορταστικές Εκδηλώσεις)

pasxa_nafplio2

Με Πασχαλινό bazaar ξεκινούν το Σάββατο του Λαζάρου από τις 10.00- 18.00 στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα στο Ναύπλιο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πολλά δρώμενα για τα παιδιά, ενώ παραδοσιακά έθιμα επανέρχονται στην επιφάνεια, όπως τα “Λαζαράκια”, “Κυνήγι του χαμένου αυγού”, “Στεφάνια για τον Χριστό και τον Μάη” κ.α. Παράλληλα οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται με βυζαντινούς ύμνους και θρησκευτική-κλασική μουσική. Σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη των τοπικών εθίμων παίζουν και τα δημοτικά διαμερίσματα, όπως η μεταφορά των επιταφίων μέσα στην θάλασσα στο Τολό, η αναβίωση του εθίμου της Αγάπης στη Μιδέα, το έθιμο Ιούδα στην Ασίνη, το αυγό της Λαμπρής στο Ναύπλιο αλλά και εορτασμοί τοπικών πολιούχων μετά το Πάσχα.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος: “Μέσα σ’ αυτούς τους μελαγχολικούς καιρούς, το Ναύπλιο ντυμένο στα χρώματα των ανθών της βουκαμβίλιας και των αρωμάτων των γιασεμιών, είναι έτοιμο να δεχτεί στα σοκάκια του τα βήματα εκείνων που αναζητούν την ελπίδα και το φως το Αναστάσιμο”.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους!

Αναλυτικότερα στο πρόγραμμα.

23.4.2016 ΣΑΒΒΑΤΟ ΛΑΖΑΡΟΥ

10.00 – 18.00 Ναύπλιο – Πλατεία Τριών Ναυάρχων

Πασχαλινό bazaar του συλλόγου «Πύλη Πολιτισµού» µε πασχαλινές κι’ ανοιξιάτικες δηµιουργίες των µελών του.

11.00-20.00 Ναύπλιο – Πλατεία Συντάγµατος

Πασχαλινό bazaar από «Το Χαµόγελο του Παιδιού»».

Χειροποίητες δηµιουργίες φτιαγµένες µε αγάπη και φαντασία. Πασχαλινές λαµπάδες και δώρα από το ∆ηµιουργικό Εργαστήρι του Οργανισµού.

11.30 Ναύπλιο – Πεζόδροµος Βασ. Κωνσταντίνου (ανάµεσα πάρκο Κολοκοτρώνη και πάρκο ΟΣΕ)

Ζωντανεύουµε το παραδοσιακό έθιµο του ΛΑΖΑΡΟΥ. Καλαντίζουµε στα σοκάκια της παλιάς πόλης µοιράζοντας «Λαζαράκια» τα οποία έχουν φτιάξει τα παιδιά στο εργαστήρι …… µε ένα Καλειδοσκόπιο …

17.00 Πυργιώτικα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Γεώργιος, το Εκκλησιαστικό Συµβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και το Νηπιαγωγείο Πυργιωτίκων διοργανώνουν πασχαλινά δρώµενα. Παραδοσιακό βάψιµο αυγών, ζύµωµα χωριάτικου ψωµιού και πασχαλινής κουλούρας. Τα παιδιά του χωριού θα ζυµώσουν τα γνωστά Λαζαράκια και Κουλουράκια. Το πρόγραµµα συνοδεύεται από παραδοσιακά κεράσµατα…

20.30 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

« ΝΙΚΗΘΗΚΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ!»

…Θρήνος για τη Σταύρωση…Χαρά για την Ανάσταση!…Εµείς και εσείς µαζί θα τα ξαναζήσουµε στου Αϊ Νικόλα το Ναό, στην πασχαλινή εκδήλωση που ετοιµάσαµε για εσάς!

Συµµετέχουν οι χορωδίες: Παιδική, Νεανική και Ενηλίκων του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου και το Μουσικό Σύνολο ‘Αρµονία’ υπό τη διεύθυνση της Θεολένας Πίκη.

24.4.2016 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία – Βαϊοφόρος.

11:00 Ναύπλιο Ιερός Ναός Παναγίας Ναυπλίου

Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη θα ψάλλει Ύµνους και Ωδές από την ακολουθία της Μεγάλης Εβδοµάδος (το Τροπάριο της Κασσιανής, Μακαρισµοί, Σήµερον Κρεµάται, Εγκώµια – Η ζωή εν Τάφω- Άξιον εστί- Αι Γεναιαί Πάσαι).

11.00-20.00 Ναύπλιο – Πλατεία Συντάγµατος

Πασχαλινό bazaar από «Το Χαµόγελο του Παιδιού».

Χειροποίητες δηµιουργίες φτιαγµένες µε αγάπη και φαντασία. Πασχαλινές λαµπάδες και δώρα από το ∆ηµιουργικό Εργαστήρι του Οργανισµού.

11.30-13.00 Ναύπλιο – Goody’s Burger House

«Τα λαγουδάκια που έτρωγαν …ρύζι!!!» Εικαστικό Πασχαλινό Εργαστήρι , µε συντονίστρια την εικαστικό Αναστασία Παπαγεωργίου από……. µε ένα Καλειδοσκόπιο…

Αµέσως µετά, στις

13.00 Ναύπλιο – Πλατεία Καποδίστρια

σας προτείνουµε να µας ακολουθήσετε στο « Κυνήγι του Χαµένου Αυγού» µαζί µε όλους τους συντονιστές του ….µε ένα Καλειδοσκόπιο».

12.00 Ναύπλιο – Πεζόδροµος Βασιλέως Κωνσταντίνου (ανάµεσα πάρκο Κολοκοτρώνη και πάρκο ΟΣΕ)

Το Κέντρο Λογοθεραπείας και ∆ηµιουργικής Απασχόλησης «∆ηµιουργώ» σας προσκαλεί στην αφήγηση παραµυθιού µε τίτλο: Η κυρία Φτούσου… στο καλύτερο spa οµορφιάς για την Πασχαλιά! Ακολουθεί εργαστήρι διακόσµησης αυγού.

19:30 Ναύπλιο – Ακολουθία του Νυµφίου στις εκκλησίες της πόλης

Χορωδιακό σχήµα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου

21.00 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου (µετά το πέρας της ακολουθίας)

«Από το θρίαµβο στην Σταύρωση και την ταφή Του»

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Συµφωνία» και η χορωδία νέων παιδιών Ναυπλίου «Tamperamento» παρουσιάζουν πρόγραµµα µε ύµνους και ωδές από τη Μεγάλη Εβδοµάδα αλλά και ευρύτερου θρησκευτικού περιεχοµένου, υπό τη διεύθυνση του µαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη.

25.4.2016 ΜΕΓΑΛΗ ∆ΕΥΤΕΡΑ

19:30 Ακολουθία του Νυµφίου

Τη Μεγάλη ∆ευτέρα, στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου απεικονίζεται το δράµα του Κυρίου και ξεκινά η εβδοµάδα των Παθών.

Χορωδιακό σχήµα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.

21:30 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα

Εκκλησιαστικές – βυζαντινές µελωδίες του Πάθους της Μεγάλης Εβδοµάδας από το µουσικό σχήµα « Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του Κων/νου Ρούτουλα.

26.4.2016 ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

19:30 Ακολουθία Νυµφίου

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωµένη στην αµαρτωλή γυναίκα. Ψάλλεται το περίφηµο τροπάριο ( ∆οξαστικό) της υµνογράφου µοναχής Κασσιανής.

Χορωδιακά σχήµατα στους Ιερούς Ναούς Αγίου Γεωργίου, Παναγίας και Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου

27.4.2016 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

11:00 Ναύπλιο – Πεζόδροµος Βασιλέως Κωνσταντίνου (ανάµεσα πάρκο Κολοκοτρώνη και πάρκο ΟΣΕ)

Το παιδικό εργαστήρι Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου – Παράρτηµα Ναυπλίου διοργανώνει εορταστικό καλλιτεχνικό εργαστήρι µε θέµα «Στεφάνια του Χριστού και του Μάη».

Υπεύθυνη εργαστηρίου, η εικαστικός Μάγδα Μάρα

17.00 Ιερόν Ευχέλαιον στις εκκλησίες της πόλης

19:30 Ακολουθία του Μυστικού ∆είπνου

Τέσσερα γεγονότα από τις τελευταίες στιγµές του Κυρίου: Ιερός Νιπτήρ, Μυστικός ∆είπνος ( παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας), Προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών.

Χορωδιακό σχήµα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.

21:00 Ναύπλιο – Βουλευτικό

Η Παιδική Χορωδία θα πραγµατοποιήσει συναυλία υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου.

Τα παιδιά θα ερµηνεύσουν µε το δικό τους µοναδικό τρόπο το Αι Γενεαί Πάσαι, Ω γλυκύ µου έαρ και γενικώς όλες τις στροφές της τρίτης πράξης.

27 & 28.4.2016 Μεγάλη Τετάρτη & Μεγάλη Πέµπτη

Ναύπλιο – Πλατεία Τριών Ναυάρχων (πλατεία ∆ηµαρχείου)

11.00 – 22.00

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεµόνων βρεφικών και παιδικών σταθµών του ∆ήµου Ναυπλιέων διοργανώνει µεγάλο Πασχαλινό bazaar τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν ως δωρεά εκ µέρους του συλλόγου στους βρεφικούς και παιδικούς σταθµούς του ∆ήµου µας.

28.4.2016 ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

07:00 Θεία λειτουργία

11.00 – 13.00 Ναύπλιο – Πεζόδροµος Βασιλέως Κωνσταντίνου (ανάµεσα στο πάρκο Κολοκοτρώνη και στο πάρκο ΟΣΕ)

Εργαστήρι βαφής Αυγών µε φυσικά υλικά από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυµα.

16:00 – 18:00 Ουρανοκατέβατο ( Όθωνος 7)

« Το Αυγό της Λαµπρής» πως βάφουµε, µε παραδοσιακό τρόπο, τα Πασχαλινά Αυγά µας.

« Οι τρεις ερωτήσεις»- αφήγηση παραµυθιού.

19:00 Ακολουθία των Αγίων Παθών

Χορωδιακά σχήµατα στους Ιερούς Ναούς Παναγίας, Αγίου Γεωργίου και Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.

23:00 Ναύπλιο – Ιεροί Ναοί της πόλης

Κατά τον στολισµό των επιταφίων

Το φωνητικό σύνολο «Συµφωνία» υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη, το «Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου, οι «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του Κων/ νου Ρούτουλα και η Αναπλιώτικη παρέα….. ψάλλουν στους ναούς της πόλης κατά τη διάρκεια του στολισµού των επιταφίων αποσπάσµατα από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδοµάδας αλλά και το παραδοσιακό Μοιρολόϊ της Παναγιάς.

29.4.2016 ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

07:00 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών

11:00 Μέγας Εσπερινός της Αποκαθήλωσης

12:30 Ναύπλιο -Πλατεία Συντάγµατος

Ο θρήνος της Αποκαθήλωσης µέσα από κλασικά έργα και διασκευές για πιάνο των Βeethoven, Albinoni, Chopin και άλλων γνωστών κλασικών συνθετών. Στο πιάνο η καθηγήτρια µουσικής του ∆ηµοτικού Ωδείου Ναυπλίου Θεολένα Πίκη.

19:30 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου

Χορωδιακά σχήµατα στους Ιερούς Ναούς Παναγίας, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Νικολάου και Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου.

21:00 Έναρξη της Περιφοράς των ΕπιταφίωνΝαύπλιο

Συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, του Ναού της Παναγίας και του Ναού του Αγίου Νικολάου στην πλατεία Συντάγµατος µε τη συνοδεία της Φιλαρµονικής του ∆.Ο.Π.Π.Α.Τ και της Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.

Παραλία Τολού

Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό θα γίνει µε τη συνοδεία πλοιαρίων όπως πραγµατοποιείται τα τελευταία χρόνια µε τη θερµή υποστήριξη του χωριού και όλων των φορέων.

Κατά µήκος του δρόµου και της θάλασσας, θα τοποθετηθούν δάδες ανάµεσα στις οποίες θα περάσει ο Επιτάφιος ενώ θα ακολουθείται από χορωδία γυναικών που θα ψάλλουν τους επιτάφιους θρήνους.

23:00 Ναύπλιο – Πλατεία Συντάγµατος

Και συ να λείπεις……

Απόσπασµα από τις «Γειτονιές του Κόσµου» του Γιάννη Ρίτσου.

Μουσική συνάντηση αφιερωµένη σε εκείνους που µας λείπουν…. από την Ερωφίλη και την Αργυρώ Καπαρού.

Μόνο υπό το φως των κεριών, δύο γυναίκες θα µοιραστούν µαζί µας στίχους, µελωδίες, συναισθήµατα, µνήµες σε µία κατανυκτική µουσική βραδιά µε έντονη την παρουσία της απουσίας….

Πιάνο: Γιάννης Γιαννακάκης

Κιθάρα: Σπύρος Παπαµιχαλάκης

Αφήγηση: Άννα Ψαρρά

Επιµέλεια προγράµµατος: Ειρήνη Σιγάλα

30.4.2016 ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

07:00 Θεία Λειτουργία

10:30 Πρώτη Ανάσταση

Η Φιλαρµονική του ∆.Ο.Π.Π.Α.Τ παιανίζει χαρµόσυνα στους δρόµους της παλιάς πόλης υπό τη διεύθυνση του αρχιµουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.

11:30 Ναύπλιο- Μεγάλος ∆ρόµος

Το ∆ηµοτικό Ωδείο Ναυπλίου « Κ.Νόνης» παρουσιάζει µουσική εκδήλωση µε βιολί και πιάνο σε έργα των Vivaldi, Bach, Morricone, Piazzolla και άλλων συνθετών.

Βιολί: Θανάσης Μουρλάς

Πιάνο: Αµαλία Γούλα

19:00 Ναύπλιο – Πύλη Ξηράς ( παραπλεύρως ∆ικαστικού Μεγάρου)

Ο ∆ήµος Ναυπλιέων και ο ∆ΟΠΠΑΤ προσφέρουν στους επισκέπτες της πόλης ανοιξιάτικο περίπατο γνωριµίας µε το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου (συνοδός Πόπη Καλκούνου).

23:00 Αναστάσιµη Ακολουθία στις εκκλησίες της πόλης.

24:00 Χριστός Ανέστη!!!

Βεγγαλικά στον ουρανό του ∆ήµου Ναυπλιέων για το Αναστάσιµο Άγγελµα!

Τολό

Στον περίβολο του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης, µετά το Χριστός Ανέστη, θα µοιραστούν στον κόσµο κόκκινα αυγά και κουλούρια.

1.5.2016 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

9:00 Ναύπλιο. Καθολικός Ναός (Φραγκόκλησα)

Αναστάσιµη Θεία λειτουργία και περιφορά εικόνας του Χρηστού στον περίβολο.

17:30 Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Προδρόµου στο χωριό Μιδέα

Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ.

Μετά τον εσπερινό χοροί και τραγούδια του εαρινού πασχαλινού κύκλου στην πλατεία της εκκλησίας, σε µια προσπάθεια αναβίωσης του εθίµου της «Αγάπης» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιδέας « Η ΑΛΚΜΗΝΗ»

19.00 Χωριό Ασίνη

Η ∆ηµοτική Ενότητα Ασίνης αναβιώνει το έθιµο καύσης του οµοιώµατος του µαθητή του Χριστού, Ιούδα, που αποτελεί στοιχείο τιµωρίας και κάθαρσης της προδοσίας.

19:00 Αγία Παρασκευή – Τσέλο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγία Παρασκευή – Τσέλο αναβιώνει το έθιµο της καύσης του Ιούδα στον προαύλιο χώρο του συλλόγου.

19:30 Ναύπλιο – Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου.

20:30 – Τολό

Για πρώτη φορά φέτος µετά τη λειτουργία της «Αγάπης» θα πραγµατοποιηθεί το κάψιµο του Ιούδα µέσα στη θάλασσα από δύο τοξοβόλους.

2.5.2016 ∆ΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

07:00 Ναύπλιο- Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

3.5.2016 Αργολικό

10:30 Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Αργολικού διοργανώνει πρωτοµαγιάτικο γλέντι στον λόφο Αγίου Γεωργίου. Κέφι και χορός

8.5.2016 – Νέο Ροεινό

11:00 Προαύλιο ∆ηµοτικού Σχολείου

Ο ∆ήµος Ναυπλιέων σε συνεργασία µε τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέου Ροεινού «Η Αγία Μαρίνα» θα πραγµατοποιήσουν Αναστάσιµο γλέντι µε σουβλιστά αρνιά, µουσική και πολύ κέφι!!!

8.5. 2016 – Ανυφί

19:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου

Το Ανυφί γιορτάζει και τιµά τον Πολιούχο Άγιό του «Άγιο Νικόλαο τον εν Βουνένοις»

20:00

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανυφίου « Ο Μάη Νικόλας» διοργανώνει εορταστική χορευτική εκδήλωση στην πλατεία Ευαγγελιστρίας, στο Ανυφί.

ΦΟΥΓΑΡΟ Xώρος τέχνης και πολιτισµού

Πασχαλινά Εργαστήρια για τα παιδιά της πόλης και τις γύρω περιοχής λειτουργούν από Μεγάλη Τρίτη έως και 3/5/2016

Πληροφορίες: 27520 47370 & 6940295418

Advertisement

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5.400 εγγεγραμμένους.
Αρέσει σε %d bloggers: