Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Τρίτη 29 Μαρτίου 21:00 – ΚΟΡΙΝΘΟΣ, Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα» – Monster της Πάτι Τζένκινς / Τρίτες με ποπκόρν

2903svoura.jpg

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η αληθινή ιστορία της ιερόδουλης Αϊλίν Γουόρνος, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία τουλάχιστον έξι ανδρών, τους οποίους σκότωσε για να ληστέψει και να συντηρήσει τη νεαρή φίλη της.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ταινία της Πάτι Τζένκινς στηρίζεται στην πραγματική ιστορία της Αϊλίν Γουόρνος δίνοντάς την με τρόπο σκληρό και ρεαλιστικό, αποφεύγοντας την «ηρωποίησή» της.
Η πρώτη επιτυχία της ταινίας είναι η ζωντανή απεικόνιση της μουντής, αδιάφορης και υποβαθμισμένης πλευράς των Αμερικάνικών πόλεων. Άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν, φτηνή διασκέδαση, συντηρητισμός και σεμνοτυφία συμπληρώνουν την εικόνα.
Πέρα από την ενδιαφέρουσα αυτή προσέγγιση, το Monster δεν παύει να είναι μια ταινία επικεντρωμένη γύρω από ένα πρόσωπο. Δυνατό χαρτί της είναι η Σαρλίζ Θερόν που μεταμορφώθηκε εντελώς για χάρη του ρόλου αλλάζοντας τραγικά την εξωτερική της εμφάνιση. Έτσι η προσοχή κοινού και κριτικών στράφηκε στις υποκριτικές της ικανότητες, εντοπίζοντας αρετές που καιρό περίμεναν να εμφανιστούν.
Η Θερόν περνά αβίαστα την εικόνα μιας απεγνωσμένης γυναίκας που κουβαλά τα σημάδια του παρελθόντος (και του παρόντος), αναζητώντας μάταια μια βαλβίδα εκτόνωσης. Ο πρώτος της φόνος θα είναι λυτρωτικός, οι επόμενοι απλά αναπόφευκτοι. Μπορεί ο χαρακτήρας της ηρωίδας να μην επιτρέπει στην πρωταγωνίστρια να κερδίσει την συμπάθεια του κοινού, επιτρέπει όμως να αναγνωριστεί η αξία της, φέρνοντας δεκάδες βραβεία όπως τη Χρυσή Σφαίρα για δραματικό πρώτο γυναικείο ρόλο, το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου, το βραβείο ερμηνείας της Ένωσης Αμερικάνων Ηθοποιών και δεκάδες βραβεία ενώσεων κριτικών.
Η σκηνοθέτης από την άλλη, έχοντας στην πραγματικότητα μελετήσει πάνω από 8000 επιστολές που η βαρυποινίτης Αϊλίν Γουόρνος έστελνε κατά τη διάρκεια της 12ετους φυλάκισής της σε παιδικό της φίλο, κατάφερε να κατανοήσει εκτενώς την προσωπικότητα της Αϊλίν και να αποδώσει με τρόπο ανθρώπινο και συναισθηματικό την ψυχολογία μιας από τις πιο ανελέητες γυναίκες serial killers.
Πέρα από λαγνεία της βίας, σκανδαλολογία και λοιπούς διδακτισμούς, η Τζένκινς τολμά να γειώσει την, έξω από συνήθη μέτρα και σταθμά, φιγούρα της Γουόρνος και να την αντικρίσει σαν καθρέφτη της κοινωνίας που την γέννησε.

Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα»
Σίνα 37, Κόρινθος

facebook & blog

Advertisement

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5.400 εγγεγραμμένους.
Αρέσει σε %d bloggers: