Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου
Ως πρώτος σημαντικός σταθμός των εργασιών του Opera-Studio Πάτρας με απώτερο στόχο την καλλιτεχνική επί σκηνής εκπαίδευση νέων τραγουδιστών πριν κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα στις οπερατικές σκηνές είναι η παρουσίαση της όπερας του Henry Purcell, Dido and Aeneas (χρονολογικό όριο: 1689).
Με αυτή τη λυρική τραγωδία αναβιώνει η όπερα στην Πάτρα μετά από 100 χρόνια σιωπής και απουσίας.
Τη σύνδεση με τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό και ειδικότερα με την αρχαία τραγωδία, της οποίας η αναβίωση στα τέλη του 16ου αιώνα οδήγησε στη δημιουργία ενός καινούργιου μουσικού είδους, της όπερας, επιχειρεί το Opera-Studio Πάτρας με την επιλογή αυτής της όπερας. Η δομή του λιμπρέτου (Nahum Tate) με τα εμβόλιμα χορικά του και την δραματουργική επεξεργασία των χαρακτήρων παραπέμπει σε αρχαία τραγωδία, η δε μουσική των διαλόγων (ρετσιτατίβα), οι μονωδίες και τα χορικά άσματα επιβεβαιώνουν τις προσπάθειες των ουμανιστών θεωρητικών του 16ου αιώνα για την αναβίωση της αρχαίας τραγωδίας.
Στο 4ο βιβλίο της Αινειάδας του Βεργιλίου βασίζεται το λιμπρέτο του Nahum Tate και η σκηνοθεσία της παράστασης αυτής παραπέμπει σε μία πασίγνωστη φράση ενός στίχου του Βεργιλίου από τις Εκλογές του (10, 69): omnia vincit Amor, μόνο που κατά τον λιμπρετίστα της όπερας φαίνεται ότι όχι ο Έρωτας αλλά το Κακό νικά τα πάντα: «omnia vincit Malum».
H τελευταία αυτή φράση αποτέλεσε οδηγό και βάση της σκηνοθετικής σύλληψης και συνέδεσε την τραγική ιστορία της Διδούς και την εκπλήρωση της βούλησης των θεών για τον Αινεία με τη σημερινή μας εποχή, μία εποχή όπου το Κακό δεσπόζει παντού, ενώ η επικράτηση του Καλού είναι μάλλον αβέβαιη.
Trailer παράστασης
Opera-Studio Πάτρας
Όθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα, 26223
Τηλ.: 2610 623730, 2610 623791
operastudiopatras@dipethepatras.gr