Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Πέμπτη 17 Μαρτίου 20:00 – ΝΑΥΠΛΙΟ, Θέατρο «Τριανόν» – «Κλυταιµνήστρα – Αντίνοµο Δίκαιο» του Rush Rehm

afisa-klytaimnistra_1703

Ο Rush Rehm και η παράστασή του Κλυταιµνήστρα – Αντίνοµο Δίκαιο στο Ναύπλιο

Ένας πολύ σηµαντικός µελετητής του Αρχαίου Ελληνικού Δράµατος, ο Rush Rehm, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Stanford Repertory Theater και διακεκριµένος καθηγητής των Τµηµάτων Classics και Theater & Performance Studies του Πανεπιστηµίου Stanford, έρχεται στην Ελλάδα για να παρουσιάσει την παράσταση Κλυταιµνήστρα – Αντίνοµο Δίκαιο, τη δική του προσέγγιση της Ορέστειας του Αισχύλου, στο Ναύπλιο, στο θέατρο «Τριανόν», στις 17 Μαρτίου 2016, στις 20.00.

Προσκεκληµένος του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου και του ερευνητικού προγράµµατος ARCH (Archival Research & Cultural Heritage), ο Rush Rehm, θα παρουσιάσει την Ορέστεια του Αισχύλου από την πλευρά της Κλυταιµνήστρας, του µόνου χαρακτήρα που εµφανίζεται και στα 3 έργα της τριλογίας.
H δική του Κλυταιµνήστρα είναι η «γυναίκα που σκέφτεται σαν άνδρας», όπως την περιγράφει ο Φύλακας στο πρώτο επεισόδιο του Αγαµέµνονα. Σύζυγος, βασίλισσα, µητέρα, ερωµένη, η Κλυταιµνήστρα πράττει ως λειτουργός της δικαιοσύνης, δίνοντας και τον τίτλο στην παράσταση αλλά και την αφορµή να αντιµετωπίσουµε την ηθική πολυπλοκότητα της τριλογίας του Αισχύλου.
Η παράσταση αποτελείται από µία σύνθεση αποσπασµάτων από τις τραγωδίες Αγαµέµνων, Χοηφόροι, Ευµενίδες του Αισχύλου και από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη, εκεί που για πρώτη φορά ακούγεται η προφητεία που θα σηµατοδοτήσει το δράµα του οίκου του Αγαµέµνονα.
Σε έναν καταιγιστικό 40λεπτο µονόλογο που ερµηνεύει η βραβευµένη Courtney Walsh, βασικό µέλος του Stanford Repertory Theater, τίθενται ζητήµατα πολιτικής κυριαρχίας, ισότητας των φύλων, σαρκικής επιθυµίας, πίστης στο αίµα. Ποιήτρια και δολοφόνος ταυτόχρονα, η Κλυταιµνήστρα µας θαµπώνει µε τη λεκτική και θεατρική της τόλµη και εκφράζει µια συγκινητική έκκληση να εκδικηθούµε για όλα όσα έχει χάσει.

Ταυτότητα εκδήλωσης Τίτλος: Κλυταιµνήστρα: Αντίνοµο δίκαιο
Δραµατουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Rush Rehm
Ερµηνεύει η Courtney Walsh
Διάρκεια: 40 λεπτά
Γλώσσα: Αγγλικά µε ελληνικούς υπερτίτλους
Μετάφραση, υπέρτιτλοι: Αύρα Ξεπαπαδάκου
Διοργάνωση: Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου, Τµήµα Θεατρικών Σπουδών | Stanford University, Stanford Repertory Theatre | ARCH-Archival Research & Cultural Heritage Υπό την αιγίδα του Δήµου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ
Χαιρετισµό θα απευθύνει η Άλκηστις Κοντογιάννη, Πρόεδρος του Τµήµατος Θεατρικών Σπουδών, Κοσµήτωρ της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου
Επιστηµονική επιµέλεια, συντονισµός, παρουσίαση: Έλενα Παπαλεξίου
Διερµηνεία: Εύη Φίλη
Οργανωτική υποστήριξη: Ελπίδα Κοµιανού, Βούλα Δαµάλα, Ασηµίνα Ξυλά, Χριστίνα Θεµελή, Επικοινωνία και προβολή: OPUS Integrated Communication
Τεχνική υποστήριξη: Μάνος Σταθόπουλος
Τόπος: Ναύπλιο, θέατρο «Τριανόν» Ηµεροµηνία: 17 Μαρτίου 2016 Ώρα: 20.00
Συζήτηση του σκηνοθέτη µε το κοινό µετά την παράσταση

RUSH REHM Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Stanford Repertory Theater, ο Rush Rehm έχει σκηνοθετήσει πολλές παραγωγές του θιάσου, µεταξύ των οποίων Λυσιστράτη του Αριστοφάνη (διασκευή Amy Freed), Δηιάνειρα (διασκευή από τις Τραχίνιες του Σοφοκλή), Ηλέκτρα του Σοφοκλή, Χοηφόροι του Αισχύλου, Ηλέκτρα του Ευριπίδη, Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα (µετάφραση Oliver Taplin), η οποία παρουσιάστηκε στο Ίδρυµα Μιχάλης Κακογιάννης. Καθηγητής των Τµηµάτων Classics και Theater and Performance Studies του Πανεπιστηµίου Stanford, ο Rush Rehm έχει γράψει πολλά άρθρα για την αρχαία ελληνική τραγωδία, καθώς και το Oresteia: A Theatre Version (Hawthorn Press, που έχει αποτελέσει τη βάση για το Κλυταιµνήστρα: Αντίνοµο Δίκαιο), Marriage to Death: The Conflation of Marriage and Funeral Rituals in Greek Tragedy (Princeton), The Play of Space: Spatial Transformation in Greek Tragedy (Princeton), Greek Tragedy and the Modern World (Duckworth) και την καινούργια έκδοση του Greek Tragic Theatre µε τίτλο Understanding Greek Tragic Theatre (Routledge), η οποία θα κυκλοφορήσει µέσα στο 2016.

COURTNEY WALSH (courtneywalsh.net.) Βασικό µέλος του Stanford Repertory Theater (SRT), η CourtneyWalsh έχει υποδυθεί τη Judith Bliss στο Hay Fever του Ν. Coward in 2015 και το 2014 ερµήνευσε κεντρικούς ρόλους στα An Inspector Calls, War of the Worlds, Moby Dick–Rehearsed, το οποίο συνσκηνοθέτησε κερδίζοντας το Bay Area Theatre Award for Outstanding Production, Directing, and Acting Ensemble. Οι πιο πρόσφατες ερµηνείες της στο San Francisco Bay Area, περιλαµβάνουν τις Νόρα στo Κουκλόσπιτο και Mrs. Robinson στον Πρωτάρη. Το 2017 θα ερµηνεύσει τη Φαίδρα του Ρακίνα στο Cutting Ball. Η Courtney σπούδασε υποκριτική στο Yale University και εργάστηκε πολλά χρόνια ως ηθοποιός στο Los Angeles. Έκανε µία παύση για να πάρει πτυχίο δικηγόρου, µε το οποίο εκπροσώπησε παιδιά σε περιπτώσεις κακοποίησής τους. Επέστρεψε στο σανίδι το 2006, ως µέλος του Stanford Repertory Theater, ανεβάζοντας παραστάσεις στην Αµερική και αλλού. Η πιο πρόσφατη ταινία στην οποία συµµετέχει, The Track, προβλήθηκε στα φεστιβάλ της Βοστώνης, του Μαϊάµι, του Σαν Βάλεϋ, της Σονόµα και του Λας Βέγκας. Η Courtney διδάσκει Υποκριτική στο Stanford University.

trianon

Θέατρο Τριανόν
Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο

Advertisement

Πληροφορίες

This entry was posted on 15 Μαρτίου 2016 by in 17/03/2016,Αργολίδα,Θέατρο and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5.400 εγγεγραμμένους.
Αρέσει σε %d bloggers: