Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Φεβρουάριος – Μάρτιος 2016 – ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας / Θέατρο Φιλαρμονικής – Μουσικές του κόσμου

Μουσικές του κόσμου2 Καλαμάτα

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 20:30 / ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, με την υποστήριξη του Συλλόγου Απόφοιτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», διοργανώνουν μια συναυλία Ανατολικής Μουσικής, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016, στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Μουσικές του Κόσμου».

Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), η Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), ο Γιώργος Ψάλτης (βιολί, φωνή), ο Νίκος Ανδρίκος (λάφτα, φωνή) και ο Στρατής Σκουρκέας (κρουστά) θα παρουσιάσουν έργα που αντλούν την θεματική τους από τον λαϊκό μουσικό πολιτισμό της Λέσβου, αλλά και από την ευρύτατη δισκογραφική παραγωγή της Μεσοπολεμικής περιόδου. Τραγούδια, οργανικοί σκοποί, τουρκόφωνα Zeybek με δημοφιλία και διάδοση στη Λέσβο, θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού.
Παράλληλα, το εν λόγω corpus θα πλαισιωθεί από μια σειρά Μεσοπολεμικών αστικών τραγουδιών, που αισθητικά προσανατολίζονται στην a la turca προσέγγιση των ιστορικών Kαφέ Αμάν των αρχών του 20ού αιώνα.
Σημαντικό μέρος της επιτέλεσης θα κινηθεί αναφορικά με αυτοσχεδιαστικές φωνητικές (μανές-gazel) και οργανικές (taksim) αποδόσεις, πρακτικές άλλωστε συνυφασμένες άρρηκτα τόσο με τη λαϊκή μουσική κουλτούρα της Λέσβου, όσο και με τη δισκογραφική παραγωγή των 78 στροφών κατά τη Μεσοπολεμική περίοδο.

Τέλος, θα αποδοθούν και ορισμένα τουρκόφωνα λαϊκά τραγούδια της Καππαδοκίας καθώς και προσωπικές συνθέσεις του Νίκου Ανδρίκου από το album «Motivasyon».
Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20.30 στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ!

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 19:00 / Θέατρο Φιλαρμονικής

Robert and Clara Schumann «Στα χνάρια ενός μεγάλου έρωτα»

χνάρια έρωτα 140216

Με ένα αφιέρωμα στο πιο γνωστό ζευγάρι του Ρομαντισμού, Robert και Clara Schumann.

Θα ακολουθήσουμε τα χνάρια ενός μεγάλου Έρωτα μέσα από τραγούδια που συνέθεσαν ο ένας για τον άλλο και περιγράφουν το πάθος, την αφοσίωση και την τρυφερότητα που χαρακτήρισε τον έρωτά τους.

Η Χριστίνα Γιαννακοπούλου (σοπράνο), η Κατερίνα Παλαιολόγου (σοπράνο) και ο Στάθης Γυφτάκης (πιάνο) θα παρουσιάσουν τραγούδια τόσο του Robert όσο και της Clara Schumann που συνέθεσαν ο ένας για τον άλλο σαν δώρα γάμου ή σαν δώρα γενεθλίων κατά την διάρκεια της σύντομης κοινής ζωής τους ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν και σύντομες αναφορές στην ζωή τους και στην τέχνη τους.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 19:00 / Θέατρο Φιλαρμονικής

«De profuntis» Γνωριμία με τον μαγικό ήχο του Μπαγιάν

mousikes-tou-kosmou.JPG

Το μπαγιάν (η λέξη προέρχεται από έναν ρώσο βάρδο του 11ου αιώνα, τον Boyan) ανήκει στην κατηγορία των αερόφωνων και λειτουργεί ως εξής: σε κάθε κουμπάκι αντιστοιχεί και μία μεταλλική γλωττίδα στο εσωτερικό του οργάνου. Με την βοήθεια της φυσούνας γεμίζει με αέρα και πατώντας το κουμπάκι η γλωττίδα πάλλεται, δημιουργώντας τον χαρακτηριστικό ήχο του ακορντεόν! Ανάλογα με την ποιότητα του μετάλλου των γλωττιδών και του ξύλου που αποτελεί το εξωτερικό περίβλημα του οργάνου, διαφέρει και η ποιότητα και καθαρότητα του ήχου. Το μπαγιάν εκτελεί με εξαιρετικό τρόπο έργα του Bach και άλλων μπαρόκ συνθετών, εφόσον ο μεταλλικός του ήχος μιμείται με τρόπο ιδιαίτερο και φρέσκο αυτόν του εκκλησιαστικού οργάνου. Έργα γραμμένα ειδικά για το όργανο υπάρχουν κυρίως από τον 20ο αιώνα και μετά.

Στην χώρα μας το όργανο στην κλασική του εκδοχή ουσιαστικά ήρθε από τον Ηρακλή Βαβάτσικα, ο οποίος έχει φτιάξει τάξη μαθητών στην Αθήνα. Τον ακολούθησε ο Κωνσταντίνος Ράπτης, ο οποίος δημιούργησε σχετικά πρόσφατα πανεπιστημιακή κατεύθυνση Ειδίκευσης στο Ακκορντεόν στην Θεσσαλονίκη, στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Θα έχουμε λοιπόν την χαρά να φιλοξενήσουμε την Άρτεμη Βαβάτσικα (κόρη του Ηρακλή Βαβάτσικα και μαθήτρια του Κωνσταντίνου Ράπτη), μια νέα μα ήδη σημαντική μουσικό που σπουδάζει στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ παράλληλα παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα σε φεστιβάλ και συναυλίες.

Μαζί της τρεις συμφοιτητές και συνοδοιπόροι της, η Ειρήνη Κρικώνη στο βιολί, η Κλειώ Παναγιωτοπούλου στο τσέλο και ο Γιάννης Σύμκο στο πιάνο, σε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα που εκτείνεται από τον J.S. Bach, ως τον Astor Piazzolla με ενδιάμεσους σταθμούς συνθέτες του ρομαντισμού, όπως ο C. Franck,και ο E. Grieg αλλά και συνθέτες του 20ου αιώνα που έγραψαν μουσική για αυτό το ιδιαίτερο όργανο, όπως οι N. Laufer, K. Tchemberji, S. Gubaidulina.

Η ΑΡΤΕΜΙΣ ΒΑΒΑΤΣΙΚΑ

Η Άρτεμις Βαβάτσικα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1995. Αποφοίτησε από το ωδείο Athenaeum της Αθήνας με βαθμό Άριστα Παμψηφεί στο διπλωματικό της ρεσιτάλ. Σπουδάζει στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην τάξη ειδίκευσης του Ακκορντεόν με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Ράπτη. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε φεστιβάλ και συναυλίες, τόσο σε σολιστικό, όσο και σε επίπεδο συνόλου (Φεστιβάλ Ακκορντεόν Σύρου, Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης κ.ά.). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικής και σύγχρονης μουσικής με τον Claudio Jacomucci και παραδοσιακής μουσικής με τον Σταμάτη Πασόπουλο.

Η ΕΙΡΗΝΗ ΚΡΙΚΩΝΗ

Η Ειρήνη Κρικώνη γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1995. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων. Από το 2013 σπουδάζει στην τάξη ειδίκευσης βιολιού του Δημήτρη Χανδράκη, στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με τους Δ. Σέμση, Δ. Χανδράκη, Γ. Χατζηνίκο, Δ. Πολυζωίδη, M. Marseglia, Γ. Παναγιωτίδη, Γ. Δεμερτζή κ.ά.

Η ΚΛΕΙΩ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Κλειώ Παναγιωτοπούλου είναι γεννημένη το 1995. Σπουδάζει στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με καθηγητή τον Δημήτρη Πάτρα, στην τάξη ειδίκευσης του βιολοντσέλου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Γεώργιο Χατζηνίκο (Έννοια και Καταβολές της Μουσικής Ερμηνείας), με τον Παναγιώτη Αδάμ (Η ερμηνεία της μουσικής του Bach), με τον Δήμο Γκουνταρούλη (Μπαρόκ βιολοντσέλο), με τον Χρήστο Κανέτη (μουσική δωματίου) και έχει συμμετάσχει σε εργαστήρι των Idee Fixe (σύγχρονη μουσική και αυτοσχεδιασμός).

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΜΚΟ

Ο Γιάννης Σύμκο γεννήθηκε στον Καναδά το 1996. Σήμερα σπουδάζει Πιάνο στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην τάξη του Ιγκόρ Πέτριν και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας με καθηγητή το Στάθη Γυφτάκη. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Στο πλαίσιο της Ακαδημίας Πιάνου, Πόρος 2014 και 2015, συνέπραξε ως σολίστ με τη Sinfonietta Αθηνών. Επιπροσθέτως, έχει εμφανιστεί με τη συμφωνική ορχήστρα νέων του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Ανάμεσα στις πρόσφατες δραστηριότητές του συγκαταλέγεται η ηχογράφηση των πιανιστικών έργων του Στάθη Γυφτάκη. Έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς, με πιο πρόσφατους τον 7ο Διαγωνισμό Νέων Πιανιστών (Γ’ Βραβείο) και το Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα 2014 (Α’ Βραβείο).

19:00 στο Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής με ελεύθερη είσοδο.

Μουσικές του κόσμου Καλαμάτα

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας

Κεντρική Σκηνή: Δημοσθένους 2, Καλαμάτα
Τηλ: 27210 82616


Θέατρο Φιλαρμονικής Καλαμάτας

Υπαπαντής 25, Καλαμάτα
Τηλ: 27210 85444

Πληροφορίες

This entry was posted on 1 Φεβρουαρίου 2016 by in 01/02/2016,14/02/2016,21/02/2016,Μεσσηνία,Μουσική and tagged , .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Πληκτρολογήστε το email σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις μέσω email.

Μαζί με 5.380 ακόμα followers

Αρέσει σε %d bloggers: