Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Πέμπτες 5,12,19,26 Νοεμβρίου 21:15 – ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας – Αφιέρωμα στις ταινίες δωματίου απο την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

NovemberFilmhouseKalamata

H χειμερινή περίοδος προβολών της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας ξεκινά με ένα αφιέρωμα στις ταινίες δωματίου. Οριοθετημένες σε μια περιορισμένη χωρική διάσταση, οι ταινίες που γυρίστηκαν σε μια μόνο κλειστοφοβική τοποθεσία, είναι a priori αναγκασμένες να καταφεύγουν σε δραματουργικά τεχνάσματα ή σε καθηλωτικές ερμηνείες για να εγκλωβίζουν την ματιά του θεατή.

Από το καθολικά αναγνωρισμένο φιλμικό δράμα του Σιντνευ Λιούμετ (5/11 ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΟΡΚΟΙ [1957]) που θεωρείται, και όχι άδικα, μια σπουδή στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και μια από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου μέχρι τον πιο πρόσφατο, βαθύτατα υποτιμημένο Άνθρωπο του Ρίτσαρντ Σένκμαν (26/11 Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ [2007]), που έχει εν τούτοις σπουδαία φεστιβαλική πορεία, οι ταινίες του μήνα μπορεί να κατανέμονται χρονικά σε εύρος από το 1940 μέχρι σήμερα, παραμένουν όμως καθηλωμένες μονίμως σε ένα δωμάτιο.

Είτε αυτό γίνεται τόπος εγκλήματος στην φαντασία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (5/11 Η ΘΗΛΙΑ [1948]), είτε τόπος για να ξεδιπλωθεί ένα θεατρικό δράμα δωματίου (12/11 Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ [2011]), οι ταινίες δωματίου θα αποτελούν για πάντα μια τρομερή άσκηση ύφους για κάθε σκηνοθέτη, και μια δυσκολεπίλυτη εξίσωση ως αίνιγμα για κάθε σινεφίλ.

Τo θέμα της αφίσας του μήνα προέρχεται από την δουλειά Archiwindows του σινεφίλ Ίταλού αρχιτέκτονα/graphic designer Federico Babina

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Πέμπτη 05 Νοεμβρίου

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΟΡΚΟΙ – 12 ANGRY MEN [1957]
σκηνοθεσία: Sidney Lumet
παίζουν: Henry Fonda, Lee J. Comb, Jack Warden

05-11Filmhouse

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ – CARNAGE [2011]
σκηνοθεσία: Roman Polanski
παίζουν: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz

Ο θεός της σφαγής 121115

Διάρκεια: 80 λεπτά
Χώρος Προβολής – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα Προβολής — 21:15
Είσοδος — 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη — Για νέους κάτω των 18 ετών


Ο Θεός της Σφαγής (αγγλικά: « Carnage») βασίζεται στο πολύ επιτυχημένο θεατρικό έργο της Yasmina Reza, «God Of Carnage», το οποίο διηγείται μια ιστορία γύρω από ένα μάλλον τυπικό συμβάν, αυτό ενός παιδικού καυγά και την συνάντηση των γονιών τους ύστερα.

Η ταινία λαμβάνει χώρα σε ένα διαμέρισμα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (η ταινία στην πραγματικότητα γυρίστηκε στο Παρίσι για ευνόητους λόγους), όπου παρακολουθούμε τα δυο ζευγάρια καθώς αυτά ξεκινούν μια φαινομενικά πολιτισμένη συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της αρχικά ευγενικής ψιλοκουβέντας, θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον επιφανειακά. Καθώς όμως η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον καυγά των παιδιών, η όποια ευπρέπεια και τρόποι καλής συμπεριφοράς ξεχνιούνται και τα πράγματα παίρνουν άλλη τροπή.

Κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας, η σκηνοθεσία του Polanski είναι εξαιρετικά διαυγής και ακριβής. Με σχεδόν σταθερή κάμερα και χρησιμοποιώντας καθρέπτες και περίτεχνα κοντινά πλάνα, δημιουργεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα παγιδεύοντας μέσα στο διαμέρισμα τους πρωταγωνιστές του και παρακολουθώντας τους στενά. «Carnage» στα ελληνικά σημαίνει σφαγή και αυτή εδώ η ταινία με τρόπο εκρηκτικά αστείο και σαρδόνιο μέσα στα 79 λεπτά που διαρκεί (γυρισμένη σε πραγματικό χρόνο), καταφέρνει να αποκαλύψει την ασχήμια της ανθρώπινης φύσης.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου

1911Therope

Η ΘΗΛΙΑ – THE ROPE [1948]
σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock
παίζουν: James Stewart, John Dall

Δυο αξιοπρεπείς, κατά τα άλλα, νεαροί σκοτώνουν το φίλο τους, γιατί τον θεωρούν ανάξιο να ζει, και καλούν το στενό του περιβάλλον σ’ ένα πάρτι.

Η Θηλιά είναι άλλο ένα μάθημα ψυχολογίας από τον εξπέρ στο είδος σκηνοθέτη με θέμα αυτή τη φορά «τον αναίτιο φόνο», αλλά ταυτόχρονα κι ένα πρωτοποριακό σκηνοθετικό πείραμα του Χίτσκοκ. Είναι η πρώτη έγχρωμη ταινία του, η πλοκή εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, οι σκηνές γυρίζονται με τη σειρά που τις βλέπουμε, είναι γυρισμένη εξολοκλήρου σε ένα διαμέρισμα με εξαίρεση το εναρκτήριο πλάνο και με διακριτικά αλλά σαφή ομοφυλοφιλικά υπονοούμενα.

Η πρωτοπορία της έγκειται κυρίως στις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν. Κάθε λήψη διήρκεσε 10 περίπου λεπτά και κάθε σκηνή γυρίστηκε στο ίδιο κινηματογραφικό σετ. Οι τοίχοι του σετ στηρίζονταν σε ρόδες, οι οποίες μετακινούνταν κάθε φορά που χρειάζονταν να περάσει η κάμερα κι έπειτα τοποθετούνταν στην αρχική τους θέση. Η κίνηση της κάμερας ήταν προσεγμένη ώστε να μη χρειαστεί σχεδόν κανένα μοντάζ. Όταν η κάμερα απομακρυνόταν από τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών εστιαζόταν σε αντικείμενα του σετ, όπως σε ένα ρούχο ή σε ένα έπιπλο, προκειμένου να καμουφλαριστούν τα cuts. Πίσω από το παράθυρο των σκηνικών στήθηκε το μεγαλύτερο κυκλικό πανόραμα σε κινηματογραφικό πλατό με τα ομοιώματα του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και του Κτιρίου Κράισλερ.
Σήμερα η Θηλιά θεωρείται η πιο τολμηρή ταινία του Χίτσκοκ.

Διάρκεια: 80 λεπτά
Χώρος Προβολής – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα Προβολής — 21:15
Είσοδος — 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη — Για νέους κάτω των 18 ετώ

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

2611KalamataFilmhouse

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ – THE MAN FROM EARTH [2007]
σκηνοθεσία: Richard Schenkman
παίζουν: David Lee Smith, Tony Todd

O Τζών Ολντμαν – καθηγητής ανθρωπολογίας – έχει ηλικία 14.000 περίπου ετών, γεννήθηκε στην αυγή της Λίθινης Εποχής και έχει σταματήσει να …γερνάει από τα πρώτα 33 χρόνια της ζωής του!
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, που συγκεντρώνει πολλές ιδιαιτερότητες. Είναι γυρισμένη στο σαλόνι ενός σπιτιού, είναι ίσως ή πιο «σκέτη» ταινία επιστημονικής φαντασίας, χωρίς εφέ, χωρίς φουτουριστικά σκηνικά, χωρίς εξωγήινους ή διαστημόπλοια, ο προϋπολογισμός της σχεδόν μηδενικός και σήμερα που έχει πάρει τη θέση που της αξίζει, θεωρείται μια από τις πιο αδικημένες ταινίες του σύγχρονου σινεμά.
Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Jerome Bixby δημιουργός των θρυλικών και πλέον cult τηλεοπτικών σειρών Star Trek και Twilight Zone, ενώ ο Schenkman με καθηλωτική μαεστρία το μετατρέπει σε ένα αγωνιώδες θρίλερ, με μοναδικό του όπλο τους ηθοποιούς και τους – με μαθηματική ακρίβεια – δομημένους διαλόγους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα θεμελιώδη «πιστεύω» της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η ταινία, παρά τις επίμονες προσπάθειες για δύο ολόκληρα χρόνια, δεν βρήκε ποτέ διανομή. Ο σκηνοθέτης, θέλοντας να πάρει «το αίμα του πίσω» ανάρτησε την ταινία του στο internet, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές ρεύμα και μέσα σε 8 μήνες η ταινία να έχει 2.500.000 «κατεβάσματα» και 1.000 και πλέον blogs γεμάτα από συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων πάνω σ’ αυτήν. Μετά την απρόσμενη ιντερνετική επιτυχία της, κυκλοφόρησε επίσημα σε dvd και blue ray.

Χώρος Προβολών – Αμφιθέατρο ΟΑΕΔ, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
Ώρα — 21:15
Είσοδος — 4 ευρώ
Είσοδος ελεύθερη — Για νέους κάτω των 18 ετών

Advertisement

Πληροφορίες

This entry was posted on 2 Νοεμβρίου 2015 by in 05/11/2015,12/11/2015,19/11/2015,26/11/2015,Αφιερώματα,Κινηματογράφος,Μεσσηνία and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5.400 εγγεγραμμένους.
Αρέσει σε %d bloggers: