Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 18:30 -Καλαμάτα, πλατεία Όθωνος – Πολιτιστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο

Φαντάσου την πόλη: ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2015

φαντασου την καλαματα_4

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

10.00: Ξαναβλέπουμε την πόλη μας | διαδραστικό παιχνίδι επανασχεδιασμού της πόλης μας για παιδιά | επιμέλεια: Τόνια Κουζή/ Μυρτώ Φοίφα-Re:Think

αίθουσα Πνευματικού Κέντρου

18:30 Πολιτιστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο | δράση | επιμέλεια: Φιλάρετος Βούρκος – Φεστιβάλ Δρόμου, ΚΑΝΕ

πλατεία Όθωνος

αναλυτικά:

10.00: Ξαναβλέπουμε την πόλη μας | διαδραστικό παιχνίδι επανασχεδιασμού της πόλης μας για παιδιά | επιμέλεια: Τόνια Κουζή/ Μυρτώ Φοίφα-Re:Think

αίθουσα Πνευματικού Κέντρου

Περιληπτική περιγραφή:
Διαδραστικό παιχνίδι επανασχεδιασμού της πόλης μας

Παρατηρούμε την πόλη μας, προβληματιζόμαστε για την πόλη μας, ξανασχεδιάζουμε την πόλη μας μέσα από τα παιδικά μας μάτια…

Παιχνίδι για μικρά και μεγάλα παιδια

Επιμέλεια: Τόνια Κουζή, Αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ
Αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ, μέλος ΤΕΕ από το 2004, τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτηρίων ΕΑΠ

2004 – 2007 εργάστηκε στους   nc/mp architects

2007 – σήμερα : διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Καλαμάτα με κύριο αντικείμενο  ιδιωτικά έργα – κατοικίες , εμπορικούς & επαγγελματικούς χώρους, σε επίπεδο μελέτης αδειοδότησης & κατασκευής.

Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί για την ΛΗ Εφορεία αρχαιοτήτων εκπονώντας έργα όπως «Μελέτη Προστασίας και Ανάδειξης Ανακτόρου Νέστορος», « Μελέτη ανάδειξης αρχαιολογικού χώρου Περιστεριάς», ενώ και με την ΑΝ.ΜΕΣ εκπόνησε το έργο« Γεφύρι Μαυροζούμαινας – Μελέτη Προστασίας και Ανάδειξης» . Για την ΑΝ.ΜΕΣ εργάστηκε και στα πλαίσια του έργου «Οριοθέτηση – χαρακτηρισμοί οικισμών Ν. Μεσσηνίας – Δ Φάση ».Τέλος για την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας επιμελήθηκε και το έργο «Εσωτερικές Διαρρυθμίσεις & μελέτη αποκατάστασης της Ι. Μονής Βελανιδιάς ».

Επιμέλεια: Μυρτώ  Φοίφα , Εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην Βιωματική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην Βιωματική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, πτυχιούχος Τ.Ε.Α.Π.Η Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εικαστικός καλλιτέχνης/ performer με ειδίκευση στην κοινωνική/εκπαιδευτική διασταση των παραστατικών τεχνών από το Laban London Center, δημιουργός και εμπνευστής του «RE:THINK PROJECT» και του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, εμπνευστής και διαχειριστής του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού εγχειρήματος «Αγροκτήμα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα-Ανώνυμοι Σποροφύλακες», συνδημιουργός της ακτιβιστικής δράσης-ομάδας «Ποδηλάτες Καλαμάτας».

Το κύριο αντικείμενο του εκπαιδευτικού, περιβαλλοντικού αλλά και εικαστικού ἐργου της ειναι η διερεύνηση στα επιπέδα εναρμόνισης/συμβίωσης του σύχρονου μητροπολιτικού ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον και οι άξονες διεκδίκησης μιας βιώσιμης κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της έννοιας «Βιωσιμότητα». Εικαστική της δουλειά έχει παρουσιαστεἰ στο Athens Photo Festival 08, «Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι», στο βιντεοφεστιβάλ Μηδέν, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο TERRA MANIA (κ.α) καθως και εχει συνεργαστεί με ποικίλλες ομάδες σύγχρονου χοροθεάτρου

18:30 Πολιτιστικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο | δράση | επιμέλεια: Φιλάρετος Βούρκος – Φεστιβάλ Δρόμου, ΚΑΝΕ

πλατεία Όθωνος

Περιληπτική περιγραφή:

Το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2009 από το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, με σκοπό την ενεργή και δημιουργική αξιοποίηση των δημόσιων χώρων. Ήταν μια απόπειρα να δώσει τον λόγο στους νέους ανακάλυψε γωνιές της πόλης μας που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πεδία έκφρασης, πολιτισμού και αθλητισμού.

Το πρώτο Φεστιβάλ έγινε στην πλατεία Φραγκόλιμνας, ταξίδεψε στην Αγορά της πόλης, στην πλατεία Όθωνος, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων και όταν έμεινε στο τελευταίο λόγω μεγέθους,  έκανε παράλληλες δράσεις σχεδόν σε όλους τους δημόσιους χώρους της πόλης της Καλαμάτας.

Ανακάλυψε την ανάγκη των νέων να φτιαχτεί μια πίστα skate, μίλησε με ομάδες που επιθυμούν ανοικτά θέατρα, συνάντησε την έλλειψη συναυλιακών χώρων και άκουσε τα παράπονα των γκραφιτάδων για τον αποκλεισμό που υφίσταται μια τέχνη που θα μπορούσε να μεταμορφώσει γκρίζες γωνιές της πόλης.

Συνεχίζει με την φιλοσοφία ότι η τέχνη ξεκινάει από τον δρόμο…

Επιμέλεια: Φιλάρετος Βούρκος
Ο Φιλάρετος Βούρκος είναι youth worker και εκπαιδευτής μη τυπικής μάθησης τα τελευταία 10 χρόνια. Αγωνίζεται για την αναγνώριση του επαγγέλματος του youth worker στην Ελλάδα και παράλληλα προσπαθεί να συμβάλλει στην δημιουργία δομών για την νεολαία στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Καλαμάτα.

Είναι ιδρυτής του οργανισμού νεολαίας Κ.Α.ΝΕ., εμπνευστής του Κέντρου Νέων Καλαμάτας και μέλος της πρώτης ομάδας που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας. Στον ελεύθερό του χρόνο συνεχίζει και δραστηριοποιείται ως εθελοντής στις παραπάνω δομές.

Έκθεση: Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015

Διεύθυνση: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Διάρκεια Έκθεσης: 24/10 – 01/11 2015

Ώρες Λειτουργίας: Δευτ.- Κυρ. 10:00 – 14:00

Κεντρική Ιδέα: Imagine the City site

Διοργάνωση και επιμέλεια: εὖ-τόπος facebook site

διεπιστημονική ομάδα με κοινό σημείο αναφοράς την έρευνα και τον διάλογο

για τον δημόσιο χώρο της πόλης μας

Ηλεκτρονική διεύθυνση:eutopos.kalamata@gmail.com

Facebook: Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015

Πληροφορίες

This entry was posted on 26 Οκτωβρίου 2015 by in 26/10/2015,Αφιερώματα,Μεσσηνία.

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μαζί με 5.400 ακόμα followers
Αρέσει σε %d bloggers: