Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας

Αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας

Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της αγοράς της αρχαίας πόλης Ήλιδος, σε μια παλιά αναβαθμίδα του Πηνειού ποταμού. Το θέατρο αυτό παρουσιάζει την μάλλον σπάνια ιδιομορφία ότι το κοίλο του ήταν χωμάτινο. Κτίστηκε τον 4ο αι. π.χ. και υπέστη μετασκευές στα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια.

Αεροφωτογραφία του αρχαίου θεάτρου της Ήλιδας. Πλησίον του θεάτρου διακρίνονται οι εγκαταστάσεις της παλιάς Αρχαιολογικής Συλλογής (σήμερα Μουσείο της Ιστορίας των Ανασκαφών της Ήλιδας) και στο φόντο ο λόφος της ακρόπολης.


Το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας είναι κτισμένο στα βόρεια της αρχαίας αγοράς, σε μια παλιά αναβαθμίδα του Πηνειού ποταμού, η οποία διαμορφώθηκε κατάλληλα γι’ αυτό το σκοπό. Το θέατρο κτίστηκε τον 4ο αι. π.χ. Σοβαρές καταστροφές μάλλον από σεισμό κατά την ύστερη ελληνιστική εποχή, οδήγησαν στην αντικατάσταση του δυτικού αναλημματικού τοίχου από έναν νεώτερο. Μετασκευές υπέστη και στα ρωμαϊκά χρόνια.

Παρουσιάζει την μάλλον σπάνια ιδιομορφία ότι το κοίλο του ήταν χωμάτινο. Λίθινη επένδυση υπήρχε μόνο στις ανόδους που επέτρεπαν την πρόσβαση στα διάφορα σημεία του, κατά μήκος των παρόδων και σε μια σειρά λίθινων εδράνων στο κατώτερο τμήμα του. Έξι διάδρομοι ανόδου, πλάτους περίπου ενός μέτρου, στρωμένοι με ποταμίσιες πέτρες (κροκάλες), χώριζαν το κοίλο σε επτά κερκίδες. Ισχυροί αναλημματικοί τοίχοι συγκρατούσαν την επίχωση του κοίλου και διαμόρφωναν με τα πλευρικά διαμερίσματα της σκηνής τις δύο παρόδους του θεάτρου.

Η μόνιμη λίθινη σκηνική κατασκευή είναι από τις αρχαιότερες. Σώζει ένα από τα παλαιότερα προσκήνια (αρχές 3ου αι. π.Χ.), η πρόσοψη του οποίου ήταν διακοσμημένη με ημικίονες. Μεγάλες οπές κατά μήκος του στυλοβάτη επέτρεπαν την τοποθέτηση των σκηνικών. Πίσω από το προσκήνιο υπήρχαν τα διάφορα ευρύχωρα διαμερίσματα της σκηνής και εκατέρωθέν της τα παρασκήνια. Η αρχικά κυκλική ορχήστρα περιορίστηκε από την κατασκευή μιας μακρόστενης δεξαμενής που διοχέτευε τα όμβρια ύδατα μέσω ενός παλαιότερου αγωγού στον Πηνειό.

Το θέατρο βρήκε εγκαταλειμμένο ο περιηγητής Παυσανίας ο οποίος επισκέφθηκε την Ήλιδα στο β’ ήμισυ του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Έναν αιώνα αργότερα ολόκληρη η περιοχή μετατράπηκε σε νεκροταφείο. Η καταστροφή αυτή που παρατηρείται και σε άλλα σημεία της αρχαίας πόλης σχετίζεται με την επιδρομή των Ερούλων (267 μ.Χ.).


Θέατρο Ήλιδας σχέδιο

Αναπαράσταση της αγοράς της Ήλιδας με το θέατρο στο βορειοανατολικό άκρο της (Σχέδιο Η.Θ. Μουτσόπουλος – 1978)

Έρευνες – Επεμβάσεις

Το θέατρο ανακαλύφθηκε ήδη κατά τις πρώτες έρευνες που διεξήγαγε στην Ήλιδα την περίοδο 1910 – 1914 το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Otto Walter. Τότε αποκαλύφθηκε η σκηνή του θεάτρου  στο σύνολό της. Έπειτα από αρκετά χρόνια στασιμότητας, οι ερευνητικές εργασίες στο θέατρο επαναλήφθησαν τη δεκαετία του 1960 , αυτή τη φορά από την Αρχαιολογική Εταιρεία με επικεφαλής τον Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Νικόλαο Γιαλούρη σε συνεργασία με το Αυστριακό Ινστιτούτο. Κατά το διάστημα αυτό ανασκάφηκαν πλήρως η ορχήστρα, τα αναλήμματα και το κοίλο. Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας ξεκίνησε το 2001 πρόγραμμα μελέτης , συντήρησης και ανάδειξης των μνημείων της Αρχαίας Ήλιδας από το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, φορέα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ιστορικό σύγχρονων χρήσεων

Το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας αποτελούσε το χώρο υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, αμέσως μετά την αφή της στην Ολυμπία μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ (2000). Από τις αρχές της  δεκαετίας του 1990 στο αρχαίο Θέατρο της Ήλιδας φιλοξενήθηκαν μοναδικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας  το οποίο γνώρισε μεγάλη διάδοση. Σήμερα για τις παραστάσεις και τις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Ήλιδας χρησιμοποιείται το σύγχρονο ξύλινο θέατρο που κατασκευάστηκε από το ΥΠΠΟΤ πλησίον του αρχαίου, το έτος 2005.

Σημείωση: Όλες οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από το Σωματείο «Διάζωμα«

Διεύθυνση:

Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα
Τηλέφωνα: 210.82.54.256, 210.88.14.083
Φαξ: 210.82.54.258

Advertisement

Πληροφορίες

This entry was posted on 25 Σεπτεμβρίου 2015 by in Άρθρα - Ηλεία,Αρχαιολογικοί Χώροι.

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5.400 εγγεγραμμένους.
Αρέσει σε %d bloggers: