Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Από Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας – Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων

Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων

κάθε πρώτη και τρίτη Κυριακή του μήνα ώρα 11:30-13:30

Έναρξη: Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Χώρος: Θεατρικό Εργαστήρι για Παιδιά & Εφήβους

του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (Φαβιέρου 43, Πάτρα)

Διαπολιτισμικο πάτρα

Το Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του το Νοέμβριο του 2014. Πρόκειται για ένα θεατρικό εργαστήρι που δημιουργήθηκε με σκοπό την γνωριμία και αλληλεπίδραση των εφήβων της πόλης μας με συνομήλικους πρόσφυγες που βρέθηκαν στην Πάτρα και φιλοξενούνται στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων αιτούντων άσυλο και ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων «ΣΤΕΓΗ PLUS (+) Πάτρας.

Μέσα από θεατρικές δράσεις, έφηβοι με διαφορετική εθνικότητα, γλώσσα και πολιτισμικές καταβολές έπαιξαν, συνεργάστηκαν και αυτοσχεδίασαν διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια δημιουργικού διαλόγου.

Κορύφωση της ομαδικής εργασίας του Διαπολιτισμικού θεατρικού εργαστηρίου ήταν η κοινοτική δράση που έλαβε χώρα στις 21 Μαρτίου 2015 στο κέντρο της Πάτρας στην πλατεία Γεωργίου. Η 21η Μαρτίου είναι η Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και η Παγκόσμια Μέρα Ποίησης και αποτελεί την Πρωτοχρονιά για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας: Γιορτή «Νορούζ».

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των 5 ατόμων, έκαναν πρόβες και ετοίμασαν αυτοσχεδιασμούς από έθιμα από τις χώρες καταγωγής τους: Αφγανιστάν, Ελλάδα, Υεμένη, Μπαγκλαντές, Ερυθραία, Ιράκ. Ήταν η πρώτη φορά που οι ασυνόδευτοι ανήλικοι (σε συνεργασία με τους έφηβους από την Πάτρα) παρουσίασαν έθιμα και συνήθειες από τις πατρίδες τους σε κοινό, με θεατρικό τρόπο αποδεικνύοντας τη μεγάλη δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας.

Το Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων θα λειτουργήσει και φέτος κάθε πρώτη και τρίτη Κυριακή του μήνα ώρα 11:30-13:30, από Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015, στο χώρο του Θεατρικού Εργαστηρίου για Παιδιά & Εφήβους του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (Φαβιέρου 43, Πάτρα).

Η συμμετοχή για όλα τα παιδιά είναι δωρεάν.

Πληροφορίες-εγγραφές στο τηλ. 2610 623730 (Συγκλητική Βλαχάκη), 6976 878104 (Γιούλη Δούβου)

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-6:
Κυριακές 11:30- 13:30:
18/10, 1/11, 15/11, 6/12, 20/12, 10/1, 24/1, 7/2, 21/2, 6/3, 20/3, 3/4, 17/4, 8/5, 22/5.

Τα Κέντρα Φιλοξενίας ΣΤΕΓΗ PLUS (+)
Τα δύο Κέντρα Φιλοξενίας δημιουργήθηκαν με σκοπό την παροχή στέγασης σε ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς και σε άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο (όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ευάλωτες γυναίκες κλπ.).

Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες παράλληλα με τη στέγαση είναι: ψυχοκοινωνική στήριξη, ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική στήριξη, υπηρεσίες διαμεσολάβησης, νομική συμβουλευτική, προγράμματα εκμάθησης ελληνικών, δημιουργικής απασχόλησης, ενισχυτικής διδασκαλίας για τους ανήλικους και οργάνωση διαπολιτισμικών δραστηριοτήτων, κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης, σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια, εκπαίδευση, εργασιακή στήριξη στις ευάλωτες ομάδες, εκπαίδευση/κατάρτιση/επαγγελματικός προσανατολισμός για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, υπηρεσίες ατομικής υγιεινής.

Οι περιοχές υλοποίησης του προγράμματος είναι η Αθήνα και η Πάτρα. Στην Αθήνα λειτουργεί μία (1) δομή φιλοξενίας για τριάντα (30) ασυνόδευτους ανήλικους και στην Πάτρα μία (1) δομή φιλοξενίας για τριάντα (30) ασυνόδευτους ανήλικους και για σαράντα (40) άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μονογονεϊκές οικογένειες, ευάλωτες γυναίκες/ μητέρες με παιδιά), αιτούντων άσυλο.

Το πρόγραμμα λειτουργεί με εταιρικό σχήμα, το οποίο αποτελείται από τη ΜΚΟ PRAKSIS (συντονιστής φορέας εταιρικού σχήματος) και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (εταίρος).

Στην Αθήνα τη διαχείριση του Κέντρου Φιλοξενίας, που βρίσκεται (στην οδό Σκιάθου 89) έχει αναλάβει η PRAKSIS. Σ

το Κέντρο Φιλοξενίας στην Πάτρα η PRAKSIS (στην οδό Σατωβριάνδου 17) συντονίζει τις δράσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συντονίζει τις δράσεις για τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Το Έργο χρηµατοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονοµικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), µέσω του ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), ο οποίος αποτελεί τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος «Υποστηρίζοντας Οργανώσεις που βοηθούν μεταναστευτικό πληθυσμό σε αναζήτηση ασύλου στην Ελλάδα– Supporting Organizations that assist migrant asylum seeking population in Greece (SOAM).

Το Πρόγραμμα συστήθηκε σε μια χρονική στιγμή που υπήρχε επιτακτική ανάγκη για την δημιουργία υποστηρικτικών υποδομών στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία των ευάλωτων πληθυσμών μέσω της αύξησης των θέσεων υποδοχής αλλά και της βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Στην Αθήνα το Κέντρο Φιλοξενίας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 9 Ιανουαρίου 2014 και στην Πάτρα στις 20 Μαρτίου 2014.

ΣΤΕΓΗ PLUS (+) Πάτρας, Σατωβριάνδου 17, Πάτρα, Τηλ: 2610 277706
http://stegiplus.wordpress.com/

Ασυνόδευτος ανήλικος
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίδεται στην διάταξη του άρθρου 1§1 του νόμου 4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης), ασυνόδευτος ανήλικος είναι ο: «Υπήκοος τρίτης χώρας ή άνευ υπηκοότητας άτομο ηλικίας κάτω των 18 ετών, το οποίο φθάνει στην Ελλάδα, χωρίς να συνοδεύεται από ενήλικα υπεύθυνο για τη φροντίδα του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ή πρακτική και για όσο χρόνο κανένας υπεύθυνος ενήλικας δεν ασκεί στην πράξη την επιμέλειά του ή ο ανήλικος που εγκαταλείπεται ασυνόδευτος μετά την είσοδό του στην Ελλάδα».
Επιπλέον σύμφωνα με τη Διακήρυξη Καλών Πρακτικών της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (2010), τα ασυνόδευτα άτομα εμπίπτουν σε µια από τις τρεις παρακάτω ομάδες:
1) Σε όσα αναζητούν προστασία για να διαφύγουν τις διώξεις, την αναγκαστική στρατολόγηση, τις συρράξεις και τις αναταραχές, συμπεριλαμβανομένου του ασύλου.
2) Κάποια ασυνόδευτα παιδιά ταξιδεύουν μόνα, ως μετανάστες, ως λύση στις σοβαρές και παρατεταμένες καταστάσεις φτώχειας, στερήσεων και κακουχιών ή ευκαιρίες για καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον με περισσότερες εκπαιδευτικές εμπειρίες.
3) Παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων που διακινούνται προς και εντός της Ευρώπης για εκμετάλλευση διαφόρων μορφών, συμπεριλαμβανομένων της πορνείας, της επαιτείας, της κλοπής της παραγωγής παιδικής πορνογραφίας, και της µικροεγκληµατικότητας και άλλων μορφών εργασιακής εκμετάλλευσης.
Είναι πιθανό να υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση και το ενδεχόμενο της ουσιαστικής αλληλοεπικάλυψης των παραπάνω ομάδων.

Βιβλιογραφία
Ν. 4251/2014 «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις».
Διακήρυξη Καλών Πρακτικών της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (2010) 4η Αναθεωρημένη Έκδοση. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τα Ασυνόδευτα Παιδιά. Διαθέσιμο στο http://scep.sitespirit.nl/images/18/205.pdf

Advertisement

2 comments on “Από Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015 – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας – Διαπολιτισμικό Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων

  1. Παράθεμα: Κυριακή 18 Οκτωβρίου, όλες οι εκδηλώσεις | Pelopolitismos

  2. Παράθεμα: Κυριακή 1 Νοεμβρίου, όλες οι εκδηλώσεις | Pelopolitismos

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5.400 εγγεγραμμένους.
Αρέσει σε %d bloggers: