Pelopolitismos

Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου

Ψάρι Ηραίας Αρκαδίας – Καλοκαιρινές εκδηλώσεις 2015

Ψάρι Ηραίου Αρκαδίας

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Ψάρι

Η Αδελφότητα Ψαραίων, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να διατηρήσει και να τιμήσει τις παραδόσεις, με χαρά ανακοινώνει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο χωριό μας.

  • Την Παρασκευή  28/8 το απόγευμα, παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου,  θα τελεστεί ο καθιερωμένος εσπερινός και θα ακολουθήσει το  γνωστό πανηγύρι μας, με φαγητό, ποτό, μουσική από παραδοσιακό συγκρότημα και χορό μέχρι το πρωί.
  • Το Σάββατο 29/9 το πρωί η Θεία Λειτουργία και λιτάνευση της ιερής εικόνας. Αμέσως μετά στον περίβολο της εκκλησίας θα γίνει ο πλειστηριασμός των αφιερωμάτων (κουλούρες, αρνιά κ.λπ.) έτσι όπως μας κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενιές,
  • Το απόγευμα της 29/8 θα διοργανωθεί και εφέτος αγώνας δρόμου, με την ευγενική χορηγία του πατριώτη μας κ. Ιωάννη Δημ. Κουσιουρή.
  • Το βράδυ ένα ακόμη γλέντι (χορός γερόντων και όχι μόνο) στον περίβολο της εκκλησίας.

Οι νέοι θα έχουν  τη δική τους συγκέντρωση στις 27/8 το βράδυ ενώ προγραμματίζεται να γίνει και η Γενική Συνέλευση των μελών της Αδελφότητας  στις 29/8 το απόγευμα, αμέσως μετά την απονομή επάθλων στους νικητές των αγώνων. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους του συμπατριώτες που θα βρίσκονται στο χωριό να συμμετέχουν, να ενημερωθούν και καταθέσουν την άποψή τους για τα θέματα που μας απασχολούν.

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας εύχεται σε όλους καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση στο χωριό!

Ο Αγιάννης ο πρόδρομος (ο βαπτιστής), είναι ο δικός μας άγιος. Κτισμένος από το 1876 στην νότια πλευρά του χωριού μας, καλωσορίζει και ξεπροβοδίζει τον κάθε ταξιδευτή.

Στην γιορτή του ο άγιος, ακολουθεί αυστηρή νηστεία. Ούτε λάδι! Και η μέρα αυτή, είναι μια διαφορετική μέρα. Το καταλαβαίνεις απόλυτα αυτό. Χωρίς να στο πει κανείς, δίχως να κάνεις καμία προσπάθεια. Η Θέληση του επιβάλλεται πάνω στο χωριό μας, η Αύρα του δίνει λαμπρότητα στην μικροκοινωνία μας. Η Ενέργειά του διαχέεται και κυκλώνει το όμορφο χωριό μας. Σε κάθε σπίτι, σε κάθε κήπο κι αυλή, σε κάθε πέτρα και σε κάθε δέντρο, είναι παρούσα η λιπόσαρκη μορφή του, έτσι όπως την συνέλαβε η καλλιτεχνική σκέψη και την τοποθέτησε στην εικόνα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος «καλός χριστιανός», «πιστός», για να γίνει αποδέκτης της ασκητικής ζωής του.

Μέχρι και πριν τριάντα (30) περίπου χρόνια πίσω, το χωριό μας τον γιόρταζε με τρόπο δωρικό. Όπως ακριβώς του ταίριαζε του Αγιάννη. Με την λειτουργία του, την περιφορά της εικόνας του, και στην συνέχεια το παραδοσιακό (κυριολεκτικά) πανηγύρι προς τιμή του.

Στα πισινά χρόνια, υπήρχαν οι «ταβέρνες» που σέρβιραν κρασί εξαιρετικής ποιότητας, μπύρες και λεμονοπορτοκαλάδες δροσερές αφού τις είχαν μέσα στα λεβέτια με νερό. Το κρασί το είχαν σε ασκιά. Φαγητό οι ταβέρνες δεν σέρβιραν. Η κάθε οικογένεια έτρωγε σπίτι της νηστήσιμα φαγητά – και επέστρεφε στην εκκλησία που βαρούσαν τα όργανα με την δημοτική μουσική. Ολημερίς, ένα μεγάλο πανηγύρι, μια άξια λόγου γιορτή.

Τις ταβέρνες τις δούλευαν οι έχοντες τα καφενεία του χωριού. Και κατά περιόδους, ο Μπρούκλης, ο Χαρίκλειος, ο Κουσιουρής, ο Σταμάτης, ο Καλαμάτας, κ.α. έδιναν το παρών στην εξυπηρέτηση του κόσμου.

Οι συνθήκες της ζωής όμως αλλάζουν. Βελτιώνονται. Μία αναδρομή στο παρελθόν αρκεί για να δει κανείς τις διαφορές του τότε με το τώρα. Μέσα στην εξέλιξη της ζωής, φυσικό ήταν να αλλάξει και ο τρόπος γιορτής του Αγιάννη. Όμως η αλλαγή αυτή, δεν ξέχασε την παράδοση. Την σεβάστηκε, την προστάτεψε, και συνεχίζει να την κρατά ζωντανή.

Τα τελευταία τριάντα (30) χρόνια, με πρωτοβουλία της Αδελφότητας, προστέθηκε χάριν της γιορτής του Αγιάννη μας, ακόμα μία ημέρα. Και στηρίχθηκε με θέρμη η πρωτοβουλία αυτή από τους όπου γης Ψαραίους. Και πέτυχε.

Το χωριό μας σιγά – σιγά αρχίζει και γεμίζει από φωνές. Τα σπίτια ανοίγουν, οι αυλές λάμπουν, τα φώτα την νύχτα πληθαίνουν.

Να είμαστε όλοι καλά να γιορτάσουμε και τούτη την χρονιά τον Αγιάννη μας όπως του πρέπει.

https://www.facebook.com/PsariArcadias

http://www.opsarion.gr

Advertisement

Πληροφορίες

This entry was posted on 16 Αυγούστου 2015 by in 27/08/2015,28/08/2015,29/08/2015,Αρκαδία,Φεστιβάλ and tagged .

Πλοήγηση

Όλες οι κατηγορίες με πλήθος άρθρων – Αναζητήστε παλιά ημερομηνία

Pelopolitismos στο Twitter

Επικοινωνήστε μαζί μας…

pelopolitismos. wordpress@gmail.com

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Προστεθείτε στους 5.400 εγγεγραμμένους.
Αρέσει σε %d bloggers: