Ενημέρωση για τις συναυλίες, τις θεατρικές παραστάσεις, τα φεστιβάλ που γίνονται σε χώρους πολιτισμού της Πελοποννήσου
20ο Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού Σουλίου Πάτρας
Στο ειδικά διαμορφωμένο θεατράκι του Δημοτικού Σχολείου
Είσοδος ελεύθερη – Ώρα έναρξης 21:00
Οι Διοργανωτές του Φεστιβάλ, είναι o Πολιτιστικός Σύλλογος με το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν μπει για τα καλά στη ρίζα του πολιτισμού ξεσηκώνοντας χωριά με ταυτότητα τον πολιτισμό της Ελλάδας και θυμίζοντας μας ότι στην παράδοση μας δεν «χωράει» το εμπόριο αλλά ούτε και ομάδες επίδειξης με στόχο μόνο την προβολή.
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου : Κεπενός Ανδρέας
Καλλιτεχνική Επιμέλεια : Καραγιάννης Ιωάννης
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Λαϊκού Χορού προσλαμβάνει πανελλήνιο χαρακτήρα, αφού καταφέρνει να παρουσιάζει πάνω από 25 χορευτικές παραστάσεις, που συνολικά πλαισιώνονται από τουλάχιστον 500 χορευτές και λαϊκές ορχήστρες από κάθε γωνία του Ελλαδικού χώρου, ενώ πάνω από 6000 άτομα παρακολουθούν την εκδήλωση.
Στο φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνονται τα χορευτικά συγκροτήματα από τους ακόλουθους χορευτικούς Ομίλους – Δήμους – Πολιτιστικούς Συλλόγους:
1. Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου Πατρών
2. Νεανική Ομάδα Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου
3. Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Μπεγουλακίου «Οι Αγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος»
5. Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γαρούνα Κέρκυρας
6. Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακιωτών Μελίκης «Το Κωστί»
7. Πολιτιστικός Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας
8. Πανικάριος Σύλλογος «Αρτεμις Ταυροπόλος»
9. Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυωτών Γιαννιτσών «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ»
10. Πολιτιστικός Λαογραφικός Ομιλος Αριδαίας «ΑΚΡΙΤΕΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ»
11. Πολυφωνικό σχήμα Δερβιτσάνης Β.Ηπείρου-Οικογένεια Δέδε.
12. Πολιτιστικός Σύλλογος Βώλακα Ν. Δράμας
13. Εύξηνο Λέσχη Βέροιας
14. Πολιτιστικός Σύλλογος Γέργερης Ν.Ηρακλείου Κρήτης
τα οποία θα παρουσιάσουν χορούς, χορευτικά δρώμενα, τραγούδια και έθιμα από τις ακόλουθες περιοχές:
Αριδαία, Μικρά Ασία, Αν. Ρωμυλία, Κρήτη , Θεσσαλία, Βώλακα Δράμας, Πελοπόννησο, Ικαρία, Πόντο, Νάξο, Κέρκυρα, Γέργερη Κρήτης, Επτάνησα, Κύθνο, Β. Ήπειρο
Από Πάτρα θα είναι:
Τα έξι τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σουλίου που θα παρουσιάσουν χορούς από την Αριδαία, τη Κρήτη, τη Νάξο, τα Επτάνησσα, τη Πελοπόννησο και τη Κύθνο
η Νεανική Ομάδα Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου με χορούς από τη Πελοπόννησο
o Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών με χορούς από τη Μικρά Ασία και
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μπεγουλακίου «Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος» θα παρουσιάσει χορούς και τραγούδια από τη Θεσσαλία.
Από την ευρύτερη Ελλάδα θα μας τιμήσουν:
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γαρούνα Κέρκυρας που θα μας δείξουν με τους ντόπιους γλεντζέδες του χωριού τους ένα γλέντι μέσα από την «Αναβίωση του παραδοσιακού Κερκυραϊκού Γάμου» καθώς και τραγούδια από το πολυφωνικό σχήμα των ντόπιων γυναικών του χωριού.
Το άκουσμα της Λύρας μας καλεί και ντόπιοι κωστηλίδες από τη Μελίκη Ημαθίας θα μας φέρουν για πρώτη φορά άρωμα από τραγούδια και χορούς των Κωστηλίδων της Ανατολικής Ρωμυλίας κάτι που βιώνετε στη Μελίκη Ημαθίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θρακιωτών Μελίκης “ Το Κωστί ”.
Φλογέρας αυλίσματα και χτύποι νταουλιού μα τραγούδια σαν να ακούγονται από του Νικηταρά το χωριό τη Νέδουσα. Μα τα κουδούνια σαν βροντούν έθιμα και ιστορίες μας νοσταλγούν οι ντόπιοι κάτοικοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεδουσαίων Καλαμάτας που με τους τραγόμορφους και το έθιμο της καθαράς Δευτέρας που βιώνεται στο χωριό τους θα μας ταξιδέψουν στην όμορφη Νέδουσα.
Ο θεός να την πολυχρονεί την αμπελοκουτσούρα, που κάνει το γλυκό κρασί και τα ξεχνούμε ούλα. Χίλια καλώσορισατε ,φιλοί μ΄ αγαπημένοι, από καιρού χαρούμενοι και καλοκαρδισμένοι μας τραγουδάνε οι φίλοι μας από την Ικαρία και τον Πανικάριο Σύλλογο “ Άρτεμις Ταυροπόλος ” να μας ταξιδεύει στην Ικαρία τραγουδώντας και χορεύοντας τον Ικαριώτικο.
Η γκάιντα σαν να φώναξε και θέλει να τραγουδήσει και τα παλιά Ρωμυλιώτικα τραγούδια χορούς και έθιμα θέλει να μας θυμίσει. Ένα ταξίδι με τους ντόπιους κατοίκους από το χωριό Καρυές Γιανιτσών και το Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυωτών Γιαννιτσών
Χρώματα πολιτισμού που τα φυλάνε καλά σαν θυσαυρό τα χωριά της Αλμωπίας θα δούμε από το Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Αριδαίας “ΑΚΡΙΤΕΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ” όπου θα μας καθοδηγήσει στα όμορφα πατήματα των ντόπιων τόσο μουσικά όσο και χορευτικά.
Ο Κρούστας Μεραμβέλου Αν.Κρήτης είναι ένα μικρό χωριό το οποίο έχει προσφέρει τα μέγιστα στην γνήσια Κρητική μουσική παράδοση. Στου Κύκλου Τα Γυρίσματα θέλει να μας ταξιδέψει ο Βοσκός Λυράρης Γιάννης Βάρδας (Λυραρογιάννης) ξεκινώντας από το χωριό του το Κρούστα.
Τη Δερβιτσάνη εσυνάντησα με στου μαγιού τα κάλη με τους κατοίκους της ελεύθερους με λεβεντιά και χάρη μας τραγουδά το Πολυφωνικό σχήμα Δερβιτσάνης Β.Ηπείρου – Οικογένεια Δέδε. Ο Δήμος Δέδες και η οικογένειά του οι ίδιοι μια ιστορία μία παράδοση θα μας ταξιδέψουν με τα πολυφωνικά τους τραγούδια στην όμορφη μας Ήπειρο.
Ο νταχαρές με φώναξε και η γκάιντα μου βουίζει πως στης Μακεδονίας τα βουνά παράδοση μυρίζει. Κουδούνια σαν να άκουσα στου φαλακρού τα όρη. Μα μόλις σαν ανέβηκα στου Βώλακα τα μέρη την ομορφιά συνάντησα πολιτισμό και αγέρι,με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βώλακα Ν.Δράμας να μας δίνει το χρώμα του χωριού τους με τοπικούς χορούς και ακούσματα τραγουδιών με την ιδιαίτερη διφωνία των ντόπιων γυναικών του χωριού.
Πρόσφυγες από τον Πόντο ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Βέροια Ημαθίας. Βιώματα, χορούς και τραγούδια θα γευτούμε από την Εύξηνο Λέσχη Βέροιας.
Στο τόπο που γενήθηκα θέλω να ξαναγυρίσω μα ασκομαντούρα άκουσα στου Ηρακλείου τα Όρη. Του Ρούβα όμορφα Βουνά και η Γέργερη Καμάρι με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γέργερης Ν.Ηρακλείου Κρήτης να μας παρουσιάζει τους αρκουδιάρηδες με τα κουδούνια και παλιούς τοπικούς χορούς!
Το Χορευτικό τμήμα του Σουλίου θα μας ταξιδέψει στην Κύθνο παρουσιάζοντας ένα θερμιώτικο γλέντι με τη «ζία» του ιδιαίτερου αυθεντικού θερμιώτη βιολιτζή Γιώργου Μπέλλη.
Δεν θα μπορούσε να λείψει η παρουσίαση των χορών και τραγουδιών από την ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας και συγκεκριμένα των χωριών που βρίσκονται στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους (Σούλι, Πουρναρόκαστρο κ.α) από το Χορευτικό Τμήμα Σουλίου Πατρών.